UE oferă Republicii Moldova peste 1,5 miliarde de euro împrumuturi la dobânzi preferențiale
Finanțările externe pentru Republica Moldova se fac la dobânzi de câteva ori mai mici decât finanțările interne.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Octombrie 2024, 07:45
Finanțările externe pentru Republica Moldova se fac la dobânzi de câteva ori mai mici decât finanțările interne. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, guvernul a contractat în special credite interne, ceea ce a dus la o creștere a datoriei publice.
Mario Balint, trimisul Radio România la Chișinău, transmite: ”Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 1,512 miliarde de euro împrumuturi la dobânzi preferențiale pentru proiecte în domeniile infrastructurii, sănătății sau subvenții pentru energie. Dobânzile sunt de câteva ori mai mici decât cele ale împrumuturilor interne, spune analistul economic, Veaceslav Ioniţă.
Veaceslav Ioniţă: ”În ultimii doi ani de zile, 80% din toată acoperirea de împrumuturi în buget public național este din împrumuturi interne, care sunt cu mult mai scumpe. Deci noi practic suntem într-o incapacitate de a atrage împrumuturi. Uniunea Europeană este partenerul numărul unu și, din păcate, în ultima perioadă noi avem o creștere a datoriei publice din contul datoriei interne, care, încă o dată repet, este cu mult mai scumpă decât datoria externă.
Deci datoria externă de care noi beneficiem, într-adevăr, sunt condiții preferențiale, partenerii noștri ne oferă la condiții preferențiale, dar ei îți pun și condiționalități. Dacă ne uităm atent, inclusiv și cu ceea ce acum ne propune Uniunea Europeană, ăștia nu sunt bani care plouă din pod, ăștia sunt bani cu condiționalități: faci reforme, lupți cu corupția, rezolvi problemele de acasă, primești finanțare și după aceea ești verificat de Curtea de Conturi Europeană.”
Veaceslav Ioniţă spune că actualul guvern de la Chișinău nu se ridică la nivelul de simpatie politică pe care Republica Moldova o are în plan extern și nu poate fructifica avantajele economice ce se desprind aici.”/editor Florin Lepadatu/