UE "este gata să sprijine reformele" din R.Moldova
Preşedintele Consiliului European a apreciat ca fiind ascendente relaţiile dintre Bruxelles şi Chişinău şi a spus că Republica Moldova este văzută ca un lider al Parteneriatului Estic.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 06 Iulie 2011, 15:31
Aflat într-o vizită în Republica Moldova, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a adus la Chişinău un mesaj de sprijin pentru implementarea practică a reformelor asumate de autorităţile din Republica Moldova şi a declarat că UE este gata să sprijine la modul practic reformele, aplicând principiul "mai mult pentru mai mult".
Acest lucru se referă în mod special la priorităţi precum eradicarea corupţiei şi reformarea sectorului judiciar.
Preşedintele Consiliului European a apreciat ca fiind ascendente relaţiile dintre Bruxelles şi Chişinău şi a spus că Republica Moldova este văzută ca un lider al Parteneriatului Estic.
Oficialul european a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, că UE va continua să
acorde susţinere financiară, în special pentru realizarea reformelor.
UE are o miză legată de viitorul Republicii Moldova.
O Republica Moldova de succes va deveni o piesă importantă în puzzle-ul unei Europe întregite, paşnice şi de succes.
Iar cel mai important este faptul că Republica Moldova poate deveni un model de succes pentru alte ţări din regiune.
Premierul Vlad Filat a recunoscut că perioada următoare va fi una dificilă pentru guvernul de la Chişinău, şi asta, pentru că trebuie să înceapă realizarea reformelor dificile în care s-a angajat.
"Am ajuns la etapa în care urmează să implementăm partea de reforme pe care ne-am asumat-o. În acest context, reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei reprezintă prioritatea absolută în activitatea guvernului şi contăm în continuare pe sprijinul UE", a declarat Vlad Filat.
Referindu-se la criza politică internă din Republica Moldova, generată de imposibilitatea de a alege un şef de stat, Herman Van Rompuy a spus că "stabilitatea politică este extrem de importantă pentru susţinerea procesului de reforme", sugerând astfel clasei politice să găsească o soluţie pentru alegerea preşedintelui.
Oficialul european a mai subliniat şi necesitatea reluării negocierilor în formatul oficial pentru reglementarea transnistreană, format la care participă, pe lângă Chişinău şi Tiraspol, Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de madiatori, iar UE şi SUA au statut de observatori.
"Formatul 5+2 este singurtul capabil să vină cu o soluţie viabilă pentru acest conflict, motiv pentru care discuţiile oficiale trebuie reluate", a spus Herman Van Rompuy.
Pe parcursul zilei, preşedintele Consiliului European a purtat discuţii cu premierul Vlad Filat, preşedintele interimar Marian Lupu şi cu liderii grupurilor parlamentare din Legislativul moldovean, inclusiv cu opoziţia comunistă.