UE discută despre Libia post-Gaddafi
Preşedintele Consiliului European i-a asigurat pe liderii opoziţiei libiene că va continua să lucreze împreună cu restul partenerilor internaţionali, pentru găsirea de soluţii politice în conflictul din Libia.
14 Iulie 2011, 19:13
Grupul de contact pentru Libia se reuneşte vineri, la Istanbul, pentru a discuta despre o soluţie politică în chestiunea conflictului libian, dar şi pentru a coordona ajutorul internaţional care se adresează insurgenţilor.
Potrivit unor surse diplomatice din Turcia, sunt aşteptaţi 15 miniştri de externe, între care francezul Alain Juppé, italianul Franco Frattini, britanicul William Hague şi secretarul de stat din SUA, Hillary Clinton.
Au mai fost invitate, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, China şi Rusia, numai că autorităţile de la Moscova, ostile campaniei NATO împotriva regimului colonelului libian Muammar Gaddafi, au refuzat invitaţia.
Şi la Bruxelles, preşedintele Consliului European, Herman van Rompuy, i-a asigurat pe liderii opoziţiei libiene că va continua să lucreze împreună cu restul partenerilor internaţionali pentru găsirea de soluţii politice în conflictul din Libia.
Preşedintele Consiliului European l-a întâlnit pentru a doua oară pe Mahmoud Jibril şi a mărturisit că discuţiile sunt orientate acum spre Libia post-Gaddafi.
"Suntem angajaţi pentru o Libie democratică, unificată şi prosperă. Consiliul Naţional de Tranziţie are de jucat un rol esenţial şi am căzut de acord cu domnul Jibril că este vital ca Libia să fie condusă şi să rămână sub controlul libienilor.
"Uniunea Europeană şi-a deschis un birou la Benghazi şi ajută la construirea unei noi ţări şi sprijină societatea civilă, mass-media, femeile şi tinerii", a declarat Herman van Rompuy.
Numărul doi al opoziţiei libiene, Mahmoud Jibril, a cerut sprijinul europenilor pentru una dintre cele mai importante probleme care afectează direct populaţia.
Este vorba despre educaţie.
"Este crucial pentru noi ca şcolile să îşi reînceapă activitatea în septembrie, în zonele eliberate din est şi în oraşele din munţi, din vestul ţării sau la Misratah.
"Şcolile din vest sunt foarte importante pentru noi, pentru că trebuie ca toţi refugiaţii care au fugit spre Tunisia din faţa maşinii de război a lui Gaddafi să se întoarcă acum şi să înceapă o viaţă normală", a declarat Mahmoud Jibril.
Reprezentantul opoziţiei libiene a încheiat joi două zile de întrevederi, la Bruxelles, cu cei mai înalţi responsabili ai Uniunii Europene şi ai NATO.