UE consideră referendumul din Crimeea ilegal
În cadrul reuniunii miniştrilor de externe din ţările UE ar putea fi luată astăzi decizia impunerii de sancţiuni individuale unor responsabili ruşi.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 17 Martie 2014, 14:23
Uniunea Europeană consideră referendumul din Crimeea ilegal şi doreşte o soluţionare politică a situaţiei.
Forul comunitar are în vedere restricţii de intrare individuală în Uniunea Europeană sau îngheţări de conturi ale unor responsabili ruşi.
Aceste decizii s-ar putea lua astăzi, la reuniunea miniştrilor de externe.
UE consideră referendumul din Crimeea ilegal şi doreşte o soluţie politică pentru situaţia din Ucraina.
Ea trebuie să aibă la bază integritatea teritorială a acestei ţări.
Înaltul reprezentant al UE pentru politice externă şi de securitate, Catherine Ashton, a făcut un nou apel la dialog.
"Cer din nou Rusiei să înceapă dialogul direct cu liderii ucraineni şi să încerce să detensioneze situaţia cât mai repede, pentru că nu am văzut până acum niciun semn în acest sens. Trebuie să analizăm foarte atent răspunsul nostru, pentru că va fi un răspuns.
"Vrem să transmitem un semnal extrem de clar Rusiei şi astăzi şi la summitul de la sfârşitul săptămânii pentru a o face să înţeleagă cât de gravă este situaţia. UE va trece la a doua etapă de sancţiuni la adresa Rusiei", spune Catherine Ashton.
Acord european privind sancţiunile
William Hague, şeful diplomaţiei britanice, speră într-un acord european privind sancţiunile.
"Restricţii de intrare individuale în UE şi îngheţarea unor conturi, sunt măsurile pe care le vom discuta şi asupra cărora sunt convins că vom ajunge la un acord. În acelaşi timp, însă, toate canalele diplomatice rămân deschise către Rusia.
"Este important că suntem, de asemenea, pregătiţi să trecem şi la alte sancţiuni, care pot avea consecinţe pe termen lung pentru Rusia dacă va continua să trateze situaţia din Ucraina ca şi până acum", spune William Hague.
Miniştrii de externe vor definitiva lista persoanelor care vor fi supuse sancţiunilor individuale pe care o vor analiza apoi şefii de stat şi de guvern din ţările UE.