UE "ar putea adopta noi sancţiuni" la adresa Siriei
Responsabilii europeni sunt nemulţumiţi de veto-ul prin care Rusia şi China au blocat rezoluţia referitoare la Siria. Şefa diplomaţiei europene a făcut apel către membrii ONU să ceară "oprirea băii de sânge" în Siria.
07 Februarie 2012, 09:45
Comisia Europeană şi-a reafirmat sprijinul pentru eforturile Ligii Arabe şi în acelaşi timp pregăteşte noi sancţiuni la adresa Siriei.
Blocajul creat de Rusia şi China în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite i-a nemulţumit pe europeni, care au reacţionat atât la nivelul instituţiilor europene, cât şi al statelor membre ale Uniunii.
Prima reacţie a fost cea a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a spus în numele Uniunii că regretă dublul veto exprimat de Rusia şi China, care au pus Consiliul de Securitate ONU în imposibilitatea de a susţine apelul Ligii Arabe pentru un proces politic global în Siria, proces politic ce ar urma să fie realizat într-un climat lipsit de violenţă.
Din nou, şefa diplomaţiei europene a reluat apelul către toţi membrii Consiliului de Securitate, vizându-i direct pe ruşi şi pe chinezi, pentru a-şi asuma responsabilităţile şi a ajunge la o poziţie comună prin care să ceară "oprirea băii de sânge şi un viitor democratic pentru Siria".
Catherine Ashton a condamnat represiunea ce are loc în Siria şi i-a cerut preşedintelui Bashar Al Assad să înceteze uciderea civililor, să retragă armata din oraşele asediate şi să predea puterea pentru a permite o tranziţie paşnică spre binele propriei ţări, citim în comunicatul şefei diplomaţiei europene.
Pe un ton asemănător, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a chemat comunitatea internaţională să se unească în chestiunea Siriei şi a cerut Rusiei şi Chinei să-şi asume cu seriozitate responsabilităţile internaţionale.
Ministrul belgian de externe s-a arătat decepţionat de dublul veto al Rusiei şi Chinei şi a vorbit despre o zi sumbră pentru Consiliul de Securitate ONU, pentru poporul sirian şi pentru toţi susţinătorii democraţiei.
Ministrul a apreciat că noi sancţiuni se impun din partea Uniunii Europene la adresa Siriei, o opinie împărtăşită şi de Franţa şi de Marea Britanie.
De altfel, surse diplomatice confirmă că europenii analizează noi sancţiuni faţă de regimul de la Damasc, aflat deja sub presiunea unor sancţiuni extrem de dure.
Cele mai recente au fost aprobate de miniştrii europeni de externe la 23 ianuarie, iar noile sancţiuni aflate în discuţie ar putea fi aprobate de miniştrii europeni de externe la următoarea reuniune la 27 februarie.