UE a eliminat tarifele de roaming în interiorul blocului comunitar
Începând de la 15 iunie 2017, taxele suplimentare pentru a suna, trimite mesaje text şi pentru a utiliza internet mobil în altă ţară din Uniunea Europeană vor fi eliminate.
28 Octombrie 2015, 05:51
Începând din 2017 intră în vigoare noul pachet legislativ european care interzice taxele suplimentare pentru convorbirile în roaming pe telefonia mobilă.
Totodată, din acelaşi an, furnizorii de internet vor fi obligaţi să respecte condiţiile contractuale legate de viteza datelor.
Prin votul final dat ieri de Parlamentul European, vor fi interzise, de la 15 iunie 2017, taxele suplimentare pentru a suna, trimite mesaje text şi pentru a utiliza internet mobil în altă ţară din Uniunea Europeană.
Votul a fost primit cu aplauze de eurodeputaţi, după ani de negocieri intense în interiorul instituţiilor europene.
"În ceea ce priveşte costurile de roaming, acestea nu vor mai exista. Vor fi eliminate din iulie 2017, iar din aprilie anul viitor vor fi reduceri semnificative la costurile convorbirilor atunci când ne deplasăm dintr-o ţară în alta în Uniunea Europeană", a declarat Pilar del Castillo Vera, raportor, eurodeputat.
În acelaşi timp, furnizorii de internet vor fi obligaţi să ofere utilizatorilor care semnează contracte explicaţii clare privind vitezele de descărcare şi încărcare la care se pot aştepta în realitate.
Orice diferenţă va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensaţii de către clienţi.
Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situaţii, pentru a vedea dacă diferenţa reprezintă o încălcare a contractului sau nu.
Începând cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming adăugate la preţul plătit acasă nu trebuie să depăşească 5 eurocenţi pentru apelul vocal, 2 eurocenţi pentru mesaje scrise şi 5 eurocenţi pentru fiecare MB la utilizarea datelor de internet.
Dacă operatorii pot să dovedească faptul că nu pot recupera costurile şi că acest lucru afectează preţurile interne, autorităţile naţionale de reglementare îi pot autoriza să impună taxe suplimentare minime, în circumstanţe excepţionale, pentru a acoperi aceste costuri.
Eurodeputaţii au obţinut însă garanţii că aceste autorităţi naţionale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe.
Datorită acestui acord Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis şi neutru.
Principiul neutralităţii internetului se va aplica direct în cele 28 de state membre şi va asigura faptul că nu vom avea internet cu doua viteze.