Ucraina se pregăteşte de contraofensivă
Rusia îşi consolidează poziţii defensive în teritoriile ocupate.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Iunie 2023, 23:45
Contraofensiva Ucrainei vizând eliberarea teritoriilor ocupate de Federaţia Rusă ar putea să înceapă în această lună. În prezent, Rusia îşi consolidează poziţii defensive în teritoriile ocupate, în timp ce Kievul evaluează punctele slabe ale trupelor de ocupaţie pentru a coordona cât mai bine direcţiile de acţiune pentru contraofensivă. Surpriza, viteza şi hotărârea acţiunii sunt determinante pentru succesul operaţiilor militare, după cum explică Radu Dobriţoiu.
Reporter: Radu Dobriţoiu - Deşi mult aşteptata contraofensivă a Kievului nu a început cu acţiuni majore de luptă, Ucraina îşi planifică cu atenţie viitoarele operaţii, culegând informaţii de pe front cu date care să asigure succesul manevrelor militare. Armata Ucrainei a infiltrat deja trupe şi a ocupat capete de pod pe malul stâng al fluviului Nipru şi culege informaţii din adâncimea frontului, inclusiv din peninsula Crimeea. Un război de uzură în care Rusia îşi consolidează poziţiile defensive în teritoriile ocupate, în timp ce Kievul evaluează punctele slabe ale ruşilor pentru a coordona cât mai bine direcţiile de acţiune pentru contraofensivă. Generalul în rezervă David Petraeus, fost director CIA şi fost şef al Forţelor internaţionale din Irak şi Afganistan, a declarat pentru BBC că ofensiva ucraineană ce urmează va fi foarte impresionantă.
''Părerea mea este că vor obţine un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuşi să desfăşoare cu succes operaţiuni de arme combinate în care vor avea genişti care vor sparge obstacolele şi vor dezamorsa câmpurile de mine, blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc, apărarea aeriană care va ţine avioanele ruseşti departe de ei, războiul electronic care le va bruia frecvenţele radio, logistica chiar în spatele lor, artileria şi mortierele chiar în faţă. Şi cel mai important dintre toate este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore, fizic, asta e tot ce se poate face şi vor fi suferit pierderi. Sunt unităţi de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan şi să menţină ritmul şi cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă. Apoi cred că se vor deschide şi alte oportunităţi pe flancuri", susţine generalul David Petraeus. Într-un interviu acordat publicaţiei "The Wall Street Jurnal'', preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: "Cred că astăzi suntem pregătiţi să o facem, să desfăşurăm operaţiuni de contraofensivă. Ne-am dori să avem anumite lucruri, dar nu putem aştepta luni de zile. Credem cu tărie că vom reuşi. Nu ştiu cât timp va dura." Autorităţile de la Kiev au păstrat intenţionat ambiguitatea momentului în care ar putea începe iminenta contraofensivă. Potrivit artei militare, succesul unei operaţii este determinat şi de elementul surpriză, factor de care nu a beneficiat Rusia în februarie anul trecut, când a invadat Ucraina. Potrivit lui Carl von Clausewitz, surpriza, viteza şi hotărârea acţiunii sunt determinante pentru succesul operaţiilor militare.