Turist pe graniţa dintre comunism şi capitalism
Corespondentul România Actualităţi a fost printre turiştii care vizitează aşa-numita zonă demilitarizată dintre cele două Corei.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Septembrie 2009, 16:22
Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt încă, tehnic, în război, iar la graniţa comună funcţionează din 1953 o zonă tampon, pusă la punct de Naţiunile Unite.
"Bine aţi venit în tabăra Boniface" - spune sergentul american Frank Murillo şi adaugă: "motorul forţelor internaţionale din zonă".
Este american şi se află de un an, la post, în DMZ, zona demilitarizată dintre cele două Corei. I se spune "demilitarizată", dar în fapt este considerată zona cel mai puternic înarmată din lume, chiar dacă în partea sud-coreană sunt doar cam 750 de soldaţi din diverse ţări.
Paradoxal, locul arată mai degrabă a muzeu, decât a zonă-tampon între două ţări aflate încă în război - spune sergentul Murillo.
"Arată ca un parc tematic, şi există şi un magazin cu suveniruri". Asta şi pentru că Guvernul de de la Seul şi cel de la Phenian permit - lucru unic în lume - organizarea de excursii pentru turişti, de o parte şi de alta a liniei albe de demarcaţie.
Soldaţii de ambele părţi sunt obişnuiţi cu turiştii de toate felurile, inclusiv elevi aduşi în excursie de documentare.
Cei care se ocupă de prezentarea zonei demilitarizate sunt chiar soldaţii, dar, în pofida liniştii aparente, ei nu uită că, de fapt, păzesc o graniţă a războiului - spune soldatul Parker.
"Uneori se simte tensiunea în aer, mai ales că dinspre clădirile comuniste se revarsă imnuri patriotice". Zona se află sub controlul internaţional ONU, prin Comisia de supraveghere a Naţiunilor Neutre, dar nimeni nu uită că oricând ar putea izbucni un război.
Vorba soldaţilor de-aici: "nord-coreenii sunt imprevizibili"
"Totuşi, viaţa continuă - spune sergentul Murillo - pentru că în mijlocul zonei, printre garduri din sârmă ghimpată, există un mic sat.
Sătenii au la dispoziţie terenuri pe care le cultivă, dar trăiesc sub nişte restricţii severe. Trebuie să plece de pe câmp şi să fie în sat la ora 9 seara, iar noaptea trebuie să aibă securizate şi acoperite uşile şi ferestrele".
În mijlocul zonei, printre posturi de supraveghere, se află nici mai mult, nici mai puţin, decât un teren de golf, care a fost prezentat în faimoasa revistă "Sport Illustrated", spune sergentul Murillo.
"Este considerat cel mai periculos teren de golf din lume, pentru că este încojurat din trei părţi, de terenuri minate".
Drumul care leagă cele două Corei trece prin zona demilitarizată, iar în prezent sunt negocieri pentru reluarea circulaţiei şi a schimburilor comerciale, ceea ce, speră comunitatea internaţională, poate duce la negocieri mai de substanţă, pe viitor - spune locotenentul canadian Hugh Son, de origine nord coreeană, care nu se arată agasat de imnurile comuniste care se revarsă din clădirile nord-coreene.
"Nu am resentimente în ce priveşte Coreea de Nord" spune el.
"Eu sunt doar un soldat, fac ce mi se ordonă, dar ce pot să vă spun este că lângă poarta de acces de pe drumul dintre cele două Corei este o stâncă pe care stă scris "Acest drum duce spre pace şi prosperitate" şi cred că, dacă acest drum rămâne deschis, este o şansă pentru pace, pentru că acesta este singurul drum care duce direct în Coreea de Nord".