Turcia "nu vrea război cu Siria"
Tensiunile dintre Turcia şi Siria s-au atenuat joi după ce Damascul a cerut scuze şi a deschis o anchetă asupra atacului transfrontalier.
05 Octombrie 2012, 10:43
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a dat publicităţii joi seară o declaraţie ce condamnă în termenii cei mai fermi recenta bombardare de către Siria a unui sat din Turcia, aflat în zona de frontieră.
S-a căzut de acord asupra textului, după îndelungi tratative între ţările Occidentale şi Rusia.
S-a ajuns la înţelegere în privinţa condamnării atacului de miercuri soldat cu cinci victime după ce Rusia respinsese iniţial textul propunând o versiune care să nu îi supere prea tare aliatul.
Acea versiune cerea atât Turciei cât şi Siriei să facă dovadă de reţinere.
Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au obiectat la propunerea Moscovei, totuşi au refăcut documentul original pentru a răspunde cât de cât preocupărilor ruse.
La Ankara în schimb, parlamentul a aprobat joi continuarea represaliilor militare după incidentul cu vecinul de la sud.
Au venit în acelaşi timp asigurări din partea premierului de orientare islamistă conservatoarea Recep Tayyip Erdogan că Turcia nu vrea război cu Siria.
Tensiunile în fapt s-au atenuat joi după ce Damascul a cerut scuze şi a deschis o anchetă asupra atacului transfrontalier.
Turcia versus Siria
Turcia are o armată şi tehnologie militară net superioare celei siriene, relativ învechită, în pofida achiziţiilor de armament rusesc din ultimii ani, informează redactorul RRA, Carmen Gavrilă.
În plus, Turcia este membru NATO şi, deşi Alianţa nu se grăbeşte deloc să intre într-un nou conflict, după ce şi-a uzat resursele politice, financiare şi militare în Afganistan, Ankara poate în continuare să facă apel la articolul 5 al Tratatului Alianţei care prevede că statele membre trebuie să se ajute în caz de atac.
Este tocmai argumetnul care face improbabil ca tirul de mortiere, dacă a venit de la armata siriană, să fi fost intenţionat.
Teoretic, regimul Assad nu îşi permite, consumat de războiul civil, să atace un stat membru NATO iar regimul Assad nu poate miza doar pe lipsa de apetit pentru război a Alianţei.
Asta pentru că, in extremis, Turcia, care s-a mai dovendit un membru rebel în interiorul NATO, poate să invoce totuşi articolul 5 deşi opinia comună generală nu ar favoriza o acţiune de pedepsire a Siriei. În plus, dar tot teoretic, trebuie probată sursa tirului de artilerie, însă uneori astfel de probe, sunt trecute cu vederea dacă apare un imperativ politic, cum ar fi căderea regimului Assad.