Dezbaterea în Senat a proiectului de lege privind pensionarea magistraţilor a fost amânată cu 2 săptămâni
În comisia de specialitate s-a ajuns la concluzia că e nevoie de dezbateri mai aprofundate pentru a corecta iniţiativa, care, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, creşte brusc vârsta de pensionare a magistraţilor de la 48 la 65 de ani.

Articol de Radio România Actualităţi, 29 Aprilie 2025, 07:26
În Senat, proiectul de lege care modifică substanţial regulile de pensionare a magistraţilor şi pe care coaliţia de guvernare îl dorea adoptat în procedură de urgenţă a fost amânat la vot cu două săptămâni. În comisia avizatoare s-a ajuns la concluzia că e nevoie de dezbateri mai aprofundate pentru a corecta iniţiativa, care, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, creşte brusc vârsta de pensionare a magistraţilor de la 48 la 65 de ani. USR a acuzat majoritatea că ar fi făcut, în acest fel, proiectul intenţionat neconstituţional.
Alexandra Cristea a urmărit dezbaterile de luni şi are detalii: ”Preşedintele Comisiei de muncă, social-democratul Marius Humelnicu, consideră că amânarea dezbaterilor actului normativ era necesară, pentru ca toate comisiile avizatoare să se exprime, iar raportul asupra legii să fie unul bine argumentat.
Marius Humelnicu: ”Din punctul nostru de vedere, ar trebui să mergem pe tot ce înseamnă contributivitate. Nu ar trebui să schimbăm regulile jocului în timpul jocului. De ce? Pentru că nu poţi să accezi într-o funcţie de judecător, de procuror şi după care să schimbi, să spui "domnule, ieşi la pensie la 65 de ani", ci va trebui să fie o perioadă tranzitorie. Şi acest lucru face astfel încât din şase în şase luni să măreşti într-adevăr vârsta la care ieşi la pensie.”
Din opoziţie, USR a acuzat că documentul, în forma venită de la Cameră, ar putea să nu treacă testul de constituţionalitate.
Ştefan Pălărie, senator USR: ”Nu e limpede ce vor ei să facă. Eu cred că nu sunt înţeleşi nici pe soluţia tehnică, nici în dialog cu CSM-ul, în aşa fel încât să înţeleagă totuşi puţin care este punctul de vedere al justiţiei pe această reformă. Reforma poate fi făcută, dar nu cu picioarele. În mmentul în care tu modifici brusc de la 48 la 65, peste noapte, te poţi trezi cu sute, mii de pensionări.”
Discuţiile asupra proiectului vor continua săptămâna viitoare, dar raportul şi votul în plenul Senatului este aşteptat peste două săptămâni.”/editor Florin Lepadatu/