Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu: Plătim de fapt luxul și opulența asiguratorilor și profitul lor
"Apel matinal" - Invitat: Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Articol de Radio România Actualităţi, 29 Aprilie 2025, 09:07
Emisiunea: "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu
Opt milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minimum patru miliarde de lei în total - spun reprezentanții COTAR, care cer anchetă și returnarea banilor.
Invitatul "Apelului matinal" este Vasile Ștefănescu - președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România. Bună dimineața!
Bună dimineața dumneavoastră și invitaților dumneavoastră, precum și ascultătorilor dumneavoastră!
Cum ați ajuns la concluzia că polițele RCA sunt umflate artificial, gândindu-ne, evident, și la mecanismele concrete pe care poate le știți?
Păi este foarte simplu; în această perioadă ASF-ul - deci Autoritatea de Supraveghere Financiară - a tăcut complice, ținând cont că această plafonare din 28 februarie 2023 nu a funcționat, de fapt. De fapt, nu a existat niciun fel de plafonare. Nici până în prezent ASF-ul nu cunoaște tarifele practicate de către fiecare asigurator, conform acelei ordonanțe de plafonare pe diferite, pe vârstă, pe categorii, pe capacitate cilindrică, pe absolut nimic. Deci, această plafonare este clară: se referă la tariful efectiv de vânzare al polițelor RCA, nu la un tarif ipotetic de listă, așa cum a fost. Deci în această perioadă aprilie 2023-aprilie 2025, tarifele RCA au crescut în medie, rețineți, cu 45%, chiar și pentru șoferii care se află în clasa B8, adică un bonus, un /.../ conform legii 132 per 2017. Deci aici este problema: în loc să beneficieze de o reducere de 50% din tariful de bază, da, ei au fost decompensați cu 45% în plus.
Dar cine considerați că este vinovat pentru această situație?
Păi, dacă îmi permiteți un minuţel, ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a propus schimbarea factorilor de risc, dacă vă aduceți aminte, pe care firmele de asigurări le iau în calcul, calcul prin RCA, iar Parlamentul României a legiferat. Deci, până la apariția legii numărul 202/2022 companiile de asigurări stabileau tariful de primă, prima de asigurare conform definiției, da, folosind criterii de risc, indicii de încărcare, coeficienți de majorare, corecții ori alte instrumente de ajustare. Deci odată cu apariția acestei legi propusă de către ASF, asiguratorii au primit mână liberă să facă orice doresc cu prețul RCA, absolut orice doresc! Deci ei nu mai trebuie să raporteze absolut nimic când măresc tarifele, absolut nimic, nimic, nimic! Deci România și-a retezat singură brațul prin care putea interveni și avea un control asupra prețului RCA, sub tutela ASF-ului, bineînțeles, condusă de ASF. Deci absolut nimic nu mai pot să fac în acest moment, tot datorită acestui ASF, Autoritate de Supraveghere Financiară, care, de fapt, ei trebuie să supravegheze tariful și să fie în folosul celor care plătesc obligatoriu aceste polițe RCA, nu în folosul asiguratorilor, care, dacă luați bilanțurile pe care le-au raportat în această perioadă de plafonare, vedeți sute de milioane profit. De unde au avut profit în perioade de plafonare, dacă ei spun că n-au mărit? Dar cum adică? Noi le simțim în buzunar, iar ASF-ul nu le simte? Ei plătesc altfel de poliție RCA față de noi? Mă refer la conducerea ASF, nu la angajații ASF-ului.
ASF-ul supraveghează, știm bine, ce s-a întâmplat pe piața asigurărilor, dar, înainte de toate, să mai spunem că plafonarea prețurilor RCA a fost prelungită cu încă trei luni, până la finalul lui iunie 2025. Tot autoritățile, și mai ales ASF, susțin că modul de calcul al prețurilor RCA este înghețat de doi ani, ceea ce noi ca șoferi, care plătim polițe, ne dăm seama că nu prea e așa, nu?
Deci această minciună, că nu pot să-i spun altfel, iar această prelungire care s-a făcut în ultimele luni de zile, în ultimele șase luni, nouă luni de zile, această prelungire electorală, cu tot respectul, pentru că nu toată lumea stă să judece: domnule, de ce... Da, mulți probabil iau în considerare că există plafonare. Nu există niciun fel de plafonare. A fost așa de ochii lumii, ca să nu ieșim nici noi în stradă. Am dat comunicat într-adevăr și nu vrem să intervenim în procesul acesta electoral, așa-zis electoral, și nu vom ieși în stradă în această perioadă. Dar după ce se termină și turul doi al alegerilor vom depune toate diligențele legale pentru a protesta față de aceste tarife exorbitante. Adică nu poți să dai vina pe pe service-uri, care tot din site-ul ASF-ului vedem că, per total, la încasări RCA nu depășește 5%, rețineți, 5% manopera, iar 30%-33% înseamnă absolut toate costurile de reparații: piese, pentru victime, pentru absolut tot. Atunci ne punem întrebarea: diferența nu le ajunge? Adică chiar suntem proști? Nimeni nu spune ce înseamnă daună combinată, ce intră în această daună combinată. Ei spun așa la un moment dat, dacă vă aduceți aminte: domnule, dauna combinată este, vă aduceți aminte acum doi, trei ani, 120%. Domnule, chiar românii au ajuns proști, din '90 încoace să credem că o firmă de asigurări vine și noi plătim 100 și ne mai dau ei 20 de lei în plus, că suntem noi români? Haideți să fim serioși, niciodată n-o să putem să credem așa ceva, cel puțin acum.
Dar discuții directe cu ASF sau cu alte instituții ați avut?
Autoritățile știu de acest mod de calcul pe care ni-l expuneți?
Vreau să vă spun că am depus acum câteva zile în urmă, odată cu ultimul comunicat de presă, am depus la toate organele abilitate ale statului, Ministerul de Finanțe, guvern, absolut tot, tot, organele abilitate ale statului însemnând până și cei care trebuie să cerceteze penal aceste fapte pe care noi le considerăm penale. Într-o perioadă de plafonare în care guvernul vine și spune "domnule, vă ajutăm", iar Autoritatea de Supraveghere Financiară îi lasă să crească tariful polițelor cu cât vor și cum vor, da, atunci înseamnă că e și de domeniul penalului, până la urmă.
Și dumneavoastră ce răspunsuri ați primit, până la urmă?
Știți cum este la noi, ai un termen legal de 30 de zile să primești un prim răspuns, după care îți mai de o scrisorică și îți spune: mai prelungim termenul. Asta e România, astăzi.
Dumneavoastră solicitați și returnarea banilor, înțelegem, dar cum ar putea fi făcută practic această rambursare?
Păi, ASF-ul și Guvernul României ar trebui, așa, să-i cheme la ordin pe acești oameni, și mă refer în special la sectorul de asigurări. Domnul vicepreședinte al sectorului de asigurări este numit de către Parlamentul României, chiar dacă autoritatea, guvernul spune că nu are nicio autoritate asupra ASF-ului și /COTAR/ mi se pare hilar, noi am cerut ca acest sector de activitate, foarte important pentru cei peste opt milioane de asigurați printr-o poliță obligatorie, să treacă sub tutela Ministerului de Finanțe. Mi se pare foarte corect. Și să terminăm cu aceste salarii și cu absolut tot ceea ce se întâmplă în cadrul ASF-ului, mă refer în special la conducere. Pentru că, vedeți dumneavoastră, atâta timp cât Autoritatea de Supraveghere Financiară se îndestulează cu un procent din total încasări pe RCA și pe altele, da, înseamnă că niciodată nu o să ne supravegheze pe noi, cei care plătim, ci o să-i lase să facă ce vor pe asiguratori. Pentru că ei, cu cât polița este mai mare, cu atât acel coeficient și sumele sunt mult mai mari încasate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în conturile proprii.
Între timp, am mai aflat un amănunt: un cazier sau un certificat de daunalitate pentru șoferi este în lucru la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Chiar vicepreședintele instituției a propus și ca plata RCA în rate să devină obligatorie și să fie achitată prin decontare directă. Cum comentați?
Cred că domnul vicepreședinte la ASF-ului a rămas în urmă, pentru că această decontare directă am cerut-o noi încă din 2016-2017 și a fost trecută în lege, dacă vă aduceți aminte, la protestele noastre din 2016, inclusiv 2017, deci, această decontare directă. Plata în rate o cerem de ani și ani de zile. Iar dacă domnul vicepreședinte vine acum crezând că la prețurile fabuloase ale acestei... deci dublu, și dublu nu spunem noi, o spun chiar angajații ASF-ului, culmea, nu o spunem noi, care reclamă pe la parlament și pe la guvern ceea ce se întâmplă în cadrul ASF-ului, deci dublul poliței, crezând că, dacă acuma vine și de fapt reiterează din nou ceea ce am cerut noi și spun "o plătim în rate", ni se va părea că, dacă o plătim în rate, polița este mai mică. Nu, domnule vicepreședinte, polița este la fel de mare, este la fel de umflată către, cum să vă zic, către acești asiguratori, pentru care noi plătim luxul și opulența, în niciun caz nu plătim o poliță corectă. Plătim de fapt luxul și opulența asiguratorilor și profitul lor, care se vede de fapt în tot aceste... bilanțurile pe care le-au depus la ANAF.
Ce mai rămâne de făcut acum, ce veți face?
Vă spun că singurul lucru care rămâne de făcut pentru noi este unul singur, din discuțiile pe care le-am avut, și colegii, și care ne mai întâlnim și în luna mai, acum, așteptăm să treacă și turul doi, vom depune la toate diligențele legale pentru a porni protest la nivel național exact cum am făcut și în 2016. Că nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă. Pentru că, rețineți, după această plafonare, care ei au zis că a fost plafonare, dar de fapt au mărit tarifele, vor urma alte măriri de tarife, pentru că ei vor justifica: domnule, stai, domnule, puțin, că a fost plafonare. Și ne vom trezi iarăși cu 30, 40, 50% polița mai scumpă.
Da, e o găselniță aici sau, în fine, un nou termen: plafonare în plus, întotdeauna pentru ASF.
Exact, exact.
Mulțumim pentru toate aceste precizări, vom urmări și noi ceea ce se întâmplă. Invitatul "Apelului matinal" a fost Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România./editor Florin Lepadatu/