Liderii Iniţiativei celor Trei Mări, reuniţi la Varşovia, fac marți bilanţul celor 10 ani de la înfiinţare
Va fi analizat modul în care pot fi impulsionate investiţiile şi implementate proiectele strategice de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital, în vederea dezvoltării economice şi reducerea decalajelor faţă de vestul Uniunii.

Articol de Radio România Actualităţi, 29 Aprilie 2025, 07:37
Liderii Iniţiativei celor Trei Mări, reuniţi la Varşovia, fac marți bilanţul celor 10 ani de la înfiinţarea acestei platforme de dialog şi cooperare între ţări din centrul şi estul Uniunii Europene şi stabilesc direcţiile pentru următorul deceniu, într-un context regional complex. Va fi analizat modul în care pot fi impulsionate investiţiile şi implementate proiectele strategice de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital, în vederea dezvoltării economice şi reducerea decalajelor faţă de vestul Uniunii. Potrivit MAE, România este interesată cu deosebire de două proiecte de transport, unul feroviar şi celălat rutier, printr-o autostradă nord-sud care ar urma să lege Marea Baltică de Mediterana.
Trimisul RRA în Polonia, Oana Bâlă relatează: Președintele polonez, Andrzej Duda, a găzduit luni seară un dineu oficial la palatul prezidenţial din Varşovia, cu ocazia Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, ajunsă la a zecea ediţie. România a fost reprezentată de preşedintele interimar, Ilie Bolojan, care a ajuns în capitala Poloniei pentru a participa la această reuniune alături de liderii din ţările participante la iniţiativă.
Summitul este însoţit de Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, o platformă pentru întărirea relaţiilor economice şi a cooperării în afaceri. În marja summitului, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a avut o întrevedere cu secretarul american al Departamentului pentru Energie, Christopher Allen Wright, şi a scris apoi pe o reţea de socializare că a fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre.
Sebastian Burduja a reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care vor duce la transformarea României într-un hub energetic regional puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Cei doi oficiali au vorbit, printre altele, despre reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti, unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, energia geotermală, dar şi despre pontenţialul ţării noastre pentru producţia de gaz.”/editor Florin Lepadatu/