Turbulenţele financiare din Grecia traversează Atlanticul
Bursele americane sunt în scădere, cu indicele Dow Jones coborând sub 11.000 de puncte, ceea ce alimentează temerile privind propagarea crizei greceşti în SUA.
06 Mai 2010, 07:45
Temerile privind potenţialul extinderii crizei datoriei Greciei la alte ţări europene şi, poate, chiar peste oceanul Atlantic - au condus la căderea burselor americane, cu indicele Dow Jones scăzând la sub 11.000 de puncte.
Şi aceasta exact când încrederea investitorilor începuse să crească în urma semnelor de redresare a economiei.
În vreme ce unii analişti spun că situaţia readuce aminte că economia globală nu este complet redresată, alţii spun că reacţia negativă pe Wall Street este temporară întrucât creşterea profiturilor corporaţiilor şi redresarea economică globală în curs vor asigura o tendinţă pozitivă a burselor americane.
Reacţia pieţei reflectă îndoielile în legătură cu întrebarea: poate guvernul elen să impună cu succes populaţiei austeritatea măsurilor cerute de pachetul de asistenţă financiară al UE şi FMI?
În timp ce mulţi experţi financiari avertizează că asistenţa de urgenţă ar putea să nu fie suficientă pentru a acoperi nevoile Greciei, investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea că UE şi FMI să intre sub serioase presiuni de a veni cu alte sute de miliarde de dolari pentru a bloca extinderea crizei la alte ţări ca Portugalia şi Spania.
FMI ar urma să aprobe duminică pachetul său de asistenţă de 40 de miliarde pentru Grecia.
Analişti financiari americani spun că problemele pieţei relevă "imperfecţiunile fatale" ale experimentului zonei euro pentru că aceasta are o bancă centrală comună dar politici bugetare independente.
Există îngrijorări în rândul analiştilor şi investitorilor că, dacă UE nu poate aplica un pachet funcţional pentru o ţară mică cum este Grecia, problema s-ar putea dovedi şi mai dificilă în cazul în care criza s-ar răspândi.
Asistenţa pentru Pieţele Financiare a Secretarului Trezoreriei, Mary Miller asigură că vânzarea datoriei Trezoreriei nu este afectată de criza datoriei Greciei. Din contră, spune Mary Miller, există un interes foarte puternic pentru certificatele Trezoreriei SUA.
În Congres, însă, republicanii avertizează asupra masivelor implicaţii pe care le are criza Greciei asupra pieţelor financiare americane.
Mike Pence şi Cathy McMorris Rogers arată, într-o scrisoare adresată Secretarului Trezoreriei, că “susţinerea financiară a Greciei sau a oricărei alte naţiuni a UE care ar putea trece printr-o criză similară în viitor nu trebuie să fie responsabilitatea plătitorilor de taxe americani".
Primul republican din Comitetul Bancar al Senatului, senatorul Judd Gregg nu este singurul care avertizează că SUA s-ar putea îndrepta spre o criză de tipul celei al datoriei Greciei.
“Cred că ar trebui să fim cu toţii îngrijoraţi de cele ce se întamplă în Europa, de efectul de domino. Toate naţiunile zonei euro au structuri economice şi ale deficitului diferite. Grecia este insolvabilă. Portugalia are, de asemenea, probleme grave, Spania are şi ea probleme, nu tot atât de grave, este adevărat, ca ale Greciei şi Portugaliei. Irlanda are şi ea probleme foarte serioase" a declarat Judd Gregg.
"În mod potential problemele acestor ţări vor afecta şi alte ţări, vor afecta cu siguranţă valoarea euro, ceea ce va deveni o problemă pentru întreaga lume" a completat acesta.
Judd Gregg a mai spus că SUA se află pe aceeaşi cale.
"Ne aflăm la 5-7 ani de punctul în care se află Grecia. Datoria noastră naţională se va dubla în 5 ani de zile şi se va tripla în 10 ani", a completat republicanul.
Congresman-ul Paul Ryan, din Comisia pentru Buget al Camerei Reprezentanţilor a declarat că se va lucra la găsirea unei soluţii pentru această problemă.