Trupele franceze preiau controlul aeroportului din Abidjan
Peste 1.500 de străini sunt adăpostiţi într-o tabără militară franceză din oraşul Abidjan din Coasta de Fildeş în contextul în care în ţară au loc confruntări între forţele loiale fostului şi actualului preşedinte.
Articol de Paul Poteraşi, 03 Aprilie 2011, 14:06
Potrivit AFP, trupele franceze au preluat controlul asupra aeoportului din principalul oraş al Coastei de Fildeş, Abidjan.
Purtătorul de cuvânt al armatei franceze, Thierry Burkhard, a precizat că Franţa va mai trimite încă 300 de soldaţi în Coasta de Fildeş.
Luptele din Abidjan au început de joi seara când forţele loiale preşedintelui recunoscut de către ONU, Alassane Ouattara, s-au ciocnit cu cele ale rivalului său Laurent Gbagbo, care refuză să renunţe la putere.
Peste 1.500 de străini sunt adăpostiţi într-o tabără militară franceză.
Sâmbătă, focul de artilerie grea a continuat să se audă în Abidjan în timpul luptelor dintre cele două părţi de a prelua controlul asupra părţilor cheie cum ar fi palatul prezidenţial, sediul televiziunii de stat şi asupra abazei militare Agban.
Potrivit BBC, patru soldaţi ONU au fost grav răniţi după ce forţele loiale fostului preşedinte din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo, au tras asupra unui transportator blindat al ONU.
Vestul Coastei de Fildeş s-a confruntat de asemenea cu bătălii între forţele de ordine rivale şi grupurile etnice.
Video: Trupele loiale fostului preşedinte Laurent Gbagbo ajung în Abidjan.
Agenţia umanitară Caritas anunţă că a descoperit sâmbătă trupurile a sute de oameni în oraşul Duekoue şi a estimat că aproape 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Potrivit purtătorului de cuvânt de la Caritas, Patrick Nicholson, crimele au avut loc între 27 martie şi 29 martie în districtul Carrefour iar la acea dată zona era controlată de forţele loiale lui Alassane Ouattara.
Membrii unei msiuni ONU, atacaţi în Coasta de Fildeş
La 1 martie 2011, membrii unei misiuni ONU au fost atacaţi în capitala ivoriană Yamoussoukro, în timp ce verificau informaţiile potrivit cărora Belarusul a furnizat elicoptere de atac pentru susţinătorii lui Laurent Gbagbo, care refuză să renunţe la preşedinţie.
Autorităţile din Belarus au negat aceste informaţii, relatează BBC.
Reprezentanţii ONU au recunoscut că nu au putut confirma încărcătura, însă susţin că experţii organizaţiei trebuie să continue monitorizarea.
Ca urmare a incidentului, reuniunea Consiliului de Securitate al ONU în care trebuia să fie discutat raportul experţilor a fost anulată.
Din 2002 Coasta de Fildeş a fost divizată între gruparea Forţelor Noi care controlează nordul regiunii şi guvern care deţine controlul în sud.