Trump a anunțat că "va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului"
Donald Trump va face un anunț, miercuri, despre intenția SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudenţă americană în acest dosa
Articol de Florin Lepădatu, 06 Decembrie 2017, 07:16
Donald Trump va face un anunț, miercuri, despre intenția SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudenţă americană în acest dosar şi în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenţei, precizează France Presse.
Anunţul preşedintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora României), ar putea face să eşueze eforturile de pace ale ginerelui şi consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.
Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.
Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.
El nu va fixa totuşi calendarul acestei mutări care ar urma să dureze ani de zile, odată cu necesitatea de a găsi o locaţie, de a finanţa şi a construi un nou sediu.
"Preşedintele îşi ţine o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroşi candidaţi la preşedinţie", a indicat un oficial american.
În sprijinul raţionamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace".
"Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani", a atenţionat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.
În calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de ţări membre va fi organizat "în cinci sau zece zile" dacă Washingtonul recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Dovadă a tensiunii pe care aşteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaţilor guvernului american orice deplasare personală în Oraşul Vechi din Ierusalim.
Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa "eternă şi reunificată", dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.
Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel.