Trei miliarde de euro costă meditaţiile în Italia
În această ţară se înregistrează anual peste două milioane de repetenţi, peste jumătate fiind liceeni.
Articol de Gabriela Pentelescu, 10 Februarie 2010, 14:45
Trei miliarde de euro este suma pe care se pare că o cheltuiesc anual părinţii italieni pentru meditaţiile copiilor. Cele mai căutate materii sunt matematica şi limbile străine.
Ancheta pe această temă publicată de cotidianul "La Repubblica" arată că preţul unei şedinţe poate ajunge până la 60 de euro.
În Italia şi nu numai, un părinte ar plăti oricât pentru ca odrasla sa să nu intre în rândul repetenţilor. Cu toate acestea, ultimele cifre publicate de către Ministerul italian al Educaţiei arată că anual se înregistrează peste 2 milioane de repetenţi, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt elevi de liceu.
Pe data de 31 ianuarie s-a încheiat oficial prima jumătate a anului şcolar, iar în baza notelor de până acum sunt mulţi cei care deja se gândesc serios să ia meditaţii pentru a se salva până la vară.
Cotidianul "La Repubblica" a făcut în numărul de miercuri o analiză a banilor care se cheltuiesc aici pentru orele în particular, ştiut fiind faptul că în cea mai mare măsură este vorba despre câştiguri la negru, despre sume pe care nu le declară nimeni fiscului.
Există şi institute autorizate şi certificate de către stat unde se fac meditaţii, însă de cele mai multe ori părinţii aleg varianta clasică, cea a profesorului privat, care îşi dedică timpul unui singur elev, contra cost, evident.
Astfel, pentru o şedinţă de două ore, se plătesc între 20 şi 30 de euro, iar în unele cazuri se poate ajunge şi până la 60 de euro, depinde de materia predată.
Pentru a ajunge la un calcul final, pe baza datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică, suma medie cheltuită anual de către o familie italiană pentru meditaţii este de aproape 150 de euro. De aici rezultă că cele 24 de milioane de familii italiene dau în fiecare an peste 3 miliarde de euro pentur orele în particular.
Cele mai multe lacune acumulate sunt cele de la matematică şi de la limbile străine, motiv pentru care profesorii ce predau aceste materii sunt cei mai căutaţi. Statisticile mai arată că şi greaca şi latina dau mari bătăi de cap adolescenţilor de la liceele cu profil umanistic.