Trei mii de euro, costul unui an la gradiniţa publică în Italia
Structurile preşcolare sunt pline în Italia deşi părinţi sunt obligaţi să plătească anual mii de euro pentru a-şi trimite micuţii la gradiniţele publice.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Noiembrie 2012, 16:25
În toată Italia, de la nord la sud, mii de copii nu sunt acceptaţi în structurile pre-şcolare publice din lipsa locurilor.
Aceasta în ciuda faptului că preţurile nu sunt accesibile tuturor.
Grădiniţele de stat sunt tot mai scumpe în Italia.
O familie cheltuie pe an trei mii de euro.
Preţurile diferă însă de la regiune la regiune.
Calabria – din sudul Peninsulei - este regiunea cea mai ieftină (114 euro pe lună), în vreme ce Lombardia şi Valle d’Aosta din nordul Italiei – cele mai scumpe – cu peste 400 euro pe lună (program lung).
Liste de aşteptare
În ciuda preţului ridicat, nu există locuri suficiente în grădiniţele de stat.
Potrivit unor statistici ale Ministerului de interne de la Roma, rezultă că în 2010 numărul grădiniţelor era în creştere cu 3.623 de instituţii, cu un prcocent de +6% faţă de 2009, cu o disponibilitate de 141.618 locuri (+3% fata de 2009).
Aceasta înseamnă că în medie 23,5% dintre solicitanţi rămân pe listele de aşteptare.
Recordul în acest sens este deşinut de regiunea Calabria cu 39% de copii pe listele de aşteptare, urmată de Campania (37%) si insula Sicilia (36%).
De la nord la sud - 794 de grădiniţe în Lombardia şi doar 6 în Molise
Diferenţa între nord şi sud nu se limitează numai la preţuri, cât şi la numărul de instituţii preşcolare şi la numărul de locuri disponibile.
Cel mai mare număr de grădiniţe se înregistrează în regiunea Lombardia cu 794 de structuri publice şi aproximativ 28.500 de locuri disponibile.
Urmează Emilia Romagna (611 grădiniţe cu peste 25.500 de locuri) şi Toscana (437 grădiniţe şi peste 15.000 de locuri), pe ultimul loc plasându-se regiunea Molise cu numai şase grădiniţe de stat şi 300 de locuri.
Italia faţă de Europa
Chiar dacă cererea de locuri în grădiniţe de stat este de peste 13% în Italia, doar 6,5% dintre solicitări sunt onorate.
Maxima se atinge în regiunea Emilia Romagna cu 15,2%, iar minima în Calabria şi Campania cu 1%.
Aceste date confirmă totodată că Italia se află la o mare distanţă de obiectivul european care fixează un procent de 33% a acordării acestor servicii.
Danemarca, Elveţia şi Islanda sunt ţările care se disting pentru nivelul înalt de acordare a serviciilor necesare pentru copii (cu o acoperire 50% pentru copii cu vârste până în trei ani).
Servicii la fel de bune oferă şi Finlanda, Franţa, Slovenia, Belgia, Marea Britanie şi Portugalia (cu valori între 50% şi 25%).
Procente cuprinse între 25 şi 10% se înregistrează în Lituania, Spania, Irlanda, Austria, Ungaria şi Germania.