Tratatul START 2 în presa internaţională
Presa internaţională dezbate pe larg noul tratat de dezarmare nucleară START, semnat de Rusia şi Statele Unite ale Americii.
09 Aprilie 2010, 09:50
Rusia şi SUA amplasează dezarmarea în Cehia, anunţă "KOMMERSANT", care adaugă că Moscova se mândreşte cu faptul că, la fel ca în vremurile trecute, a ajuns la înţelegere, de la egal la egal, cu americanii în problema dezarmării nucleare şi vrea să spere că de acum înainte relaţiile cu SUA se vor dezvolta pe o linie ascendentă.
Experţii citaţi de cotidianul rus consideră că acordurile nucleare ruso-americane vor atrage după sine şi rezolvarea altor probleme.
Cotidianul ceh "HOSPODARSKE NOVINY" scrie că prin întâlnirile programate la Praga cu preşedintele rus, dar mai ales cu preşedinţii a 11 state din Europa Centrală şi de Est, Obama trebuie să-i liniştească pe aliaţi şi să-i asigure că SUA nu vor face prea multe concesii Rusiei.
Or, până acum, în afara declaraţiilor privind amplasarea unor elemente ale sistemului antirachetă în Bulgaria şi România, Obama nu a făcut multe pentru a-i linişti pe aliaţi.
"GAZETA WYBORCZA" notează că deşi noul Tratat START a fost semnat, Moscova şi Washingtonul continuă să se certe pe ceea ce înseamnă acest tratat pentru planurile americane privind scutul antirachetă în Europa.
La rândul său, "CORRIERE DELLA SERRA" menţionează că semnarea acordului în aceeaşi capitală în care, acum un an, Obama a ilustrat pentru prima dată visul său pentru o lume fără arme nucleare, a avut loc cu patru zile înainte ca preşedintele SUA să organizeze, la Washington, un summit despre siguranţa nucleară, la care Statele Unite vor să se adopte măsuri concrete pentru a garanta securitate tuturor materialelor nucleare din lume în maxim patru ani.
Lupta pentru proliferarea nucleară reprezintă unul dintre punctele cheie ale politicii externe a lui Obama.
"DIÁRIO DE NOTÍCIAS" vede semnarea Tratatului START 2 ca pe un triumf diplomatic pentru preşedinţii american şi rus, însă avertizează că ratificarea tratatului va fi o altă problemă, cu mari necunoscute în privinţa termenelor. Există deja unii critici la adresa acordului în America şi în NATO.
Relaţia Moscovei cu unele ţări europene şi dezechilibrul crescând la nivelul forţelor convenţionale (factor defavorabil ruşilor) sunt elemente ce pot tulbura negocierile viitoare legate de armele nucleare, conchide ziarul.