Tratatul de la Aachen- întâmpinat cu optimism moderat de presa germană
Noul tratat franco-german, semnat ieri, la Aachen, este întâmpinat cu optimism moderat de marile cotidiane germane
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 23 Ianuarie 2019, 02:59
Ideea potrivit căreia tergiversarea este cea mai perfidă formă a negării se confirmă o dată în plus, scrie Tages Spiegel. Cotidianul berlinez sancţionează lipsa de iniţiativă a Angelei Merkel, care multă vreme nu a răspuns la propunerile de reformă ale lui Emmanuel Macron. Pe de o parte, pentru că aprofundarea colaborării cu Franţa nu a fost un subiect primordial pentru ea, iar pe de altă parte, din pricina opoziţiei conservatorilor bavarezi şi a aripii conservatoare din Uniunea Creştin-Democrată, care se tem că reformele lui Macron trebuie finanţate cu banii germanilor.
Abia după ce a observat că preşedintele Franţei riscă să eşueze politic la el acasă, Germania a înţeles că în ţara vecină, dar şi în multe părţi ale Europei este pe cale să se producă o revoltă şi o întărire a populiştilor de stânga şi a accelerat semnarea acestui tratat - mai scrie Tagesspiegel.
Schwäbische Zeitung se întreabă dacă Germania şi Franţa chiar au nevoie de un nou acord, de vreme ce Tratatul de la Elysée din 1963 conţine lucruri valabile şi astăzi. E drept că Merkel a ignorat viziunea reformistă a lui Macron, dar nu-i mai puţin adevărat că noul acord de la Aachen rămâne sub aşteptări - este convins ziarul din Regensburg.
Die Welt subliniază situaţia politică foarte complicată a ambilor lideri, Macron şi Merkel, amănunt care, alături de haosul generat de Brexit completează senzaţia că "nucleul Europei se află într-o situaţie dezolantă". Cotidianul conservator întocmeşte un rechizitoriu dur lui Emmanuel Macron, pe care îl acuză că "s-a prezentat în faţa cetăţenilor săi ca un monarh", pregătind astfel terenul pentru o mişcare ce acum îi cere regelui să plece, chiar dacă Germania şi Franţa devin şi mai apropiate prin semnarea noului tratat nu poate fi ignorat faptul că în spatele afirmării convergenţei stă nu forţa, ci slăbiciunea - apreciază Die Welt.
Este acuzat faptul că tratatul nu a fost multă vreme prezentat public sau că nu ar fi suficient de ambiţios. se poate spune şi aşa, însă faptul că semnatarii săi evită să ridice castele de nisip e semn de realism - comentează şi Frankfurter Allgemeine, recomandând temperarea aşteptărilor.
Germania şi Franţa sunt şi rămân nucleul puterii în UE şi nu ar fi puţin lucru să reuşească menţinerea coeziunii şi stăpânirea provocărilor viitoare, printr-o politică solidă. Întrebarea este dacă Macron şi Merkel sunt în poziţia de a face acest lucru. Primul păleşte pe plan intern, iar Merkel, aflată la apusul mandatului de cancelar, conduce o coaliţie fără garanţie - aminteşte ziarul din metropola germană.
Comparând noul tratat franco-german cu reînnoirea jurământului de căsătorie de către un cuplu trecut de prima tinereţe, secţia germană a Deutsche Welle este convinsă că acordul semnat ieri, la Aachen este mai mult decât "folclor politic". Unul din principiile directoare ale politicii externe germane a fost evitarea situaţiei în care Republica Federală să aibă de ales între SUA şi Franţa. Iată că balanţa s-a înclinat acum în favoarea Franţei - comentează Deutsche Welle, subliniind că nu a fost o decizie deliberată a Berlinului, ci mai degrabă una cauzată de "situaţia în care se află transatlantismul, care, deşi încă nu s-a năruit, stă să cadă din pricina lui Trump".