Transnistria, "puternic ancorată în planurile Moscovei"
Deşi nu apare explicit în discursul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, Transnistria este puternic ancorată în planurile pe care Kremlinul le construieşte în legătură cu Ucraina.
24 Aprilie 2014, 08:11
În ultimele săptămâni, preşedintele Vladimir Putin a ridicat de mai multe ori problema a ceea ce Rusia numeşte "blocarea Transnistriei" în discuţiile sale cu partenerii americani şi europeni consacrate crizei ucrainene.
Nu întâmplător, liderul rus s-a referit la ea şi în cadrul sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri cu populaţia, desfăşurate săptămâna trecută, la câteva zile după ce Legislativul de la Tiraspol i-a solicitat recunoaşterea independenţei Transnistriei.
Vladimir Putin a evitat, atunci, un răspuns direct.
În interviul acordat pentru Radio România, Vasilii Kaşirin, expert al Institutului rus pentru Studii Strategice, un think-tank apropiat Kremlinului şi vicepreşedintele filialei transnistrene a institutului, subliniază că Moscova tratează această problemă cu maximă seriozitate şi în primul rând restricţiile impuse de noile autorităţi ucrainene, nerecunoscute de Rusia, care afectează grav economia regiunii şi viaţa locuitorilor acesteia, din care 150 - 200 mii sunt cetăţeni ruşi.
Restricţiile afectează în mod serios şi aprovizionarea militarilor ruşi din Transnistria, spune Vasilii Kaşirin.
"Dacă aţi observat, Putin nu a pus tranşant problema stabilirii statutului politic al Transnistriei. În cadrul "Liniei directe", el a răspuns la această întrebare destul de evaziv, dar a spus destul de apăsat, că problema blocadei Transnistriei trebuie rezolvată: pentru Rusia, aceasta este acum o problemă primordială şi ceea ce este foarte important, Rusia a inclus această problemă pe agenda convorbirilor privind Ucraina. Adică, Rusia a dat de înţeles, că, fără o rezolvare echitabilă a problemei economice transnistrene, nu va putea exista nicio înţelegere cu Occidentul în legătură cu Ucraina", a afirmat Vasilli Kaşirin.
Ucraina "în stare de deconstrucţie"
Statul ucrainean - consideră Vasilii Kaşirin - se află în stare de deconstrucţie, iar cele care destramă şi îngroapă propria statalitate sunt elitele ucrainene, aduse la putere de Maidan.
"Dacă acolo se va produce un scenariu violent, Rusia va fi nevoită să introducă trupe în Ucraina. Rusia nu doreşte aceasta, pentru că ar fi o povară colosală pentru economia ţării. Însă, daca va fi obligată să introducă trupe în Ucraina, ea nu se va limita la regiunea Doneţk sau regiunea Lugansk, ci va fi nevoită să rezolve şi problema regiuni Odesa, vecină cu Transnistria. Iar dacă va fi rezolvată problema regiunii Odesa, problema transnistreană va înceta pur şi simplu să existe, Transnistria va fi imediat recunoscută", a spus Vasilli Kaşirin.
În acest context - subliniază Vasilii Kaşirin - deşi reacţia Moscovei la apelul deputaţilor transnistreni a fost una rezervată, nu încape îndoială că apelul a fost auzit la cel mai înalt nivel, fapt confirmat de anturajul lui Putin.
"Putin a lua notă de el. Apelul Sovietului Suprem al Transnistriei poate fi considerat un instrument potenţial, pe care Rusia nu va ezita să-l utilizeze dacă va fi nevoită să o facă. Dacă în Rusia acest apel va fi supus unei discuţii de fond, atunci nu va exista decât o singură variantă: recunoaşterea indepedenţei Transinstriei. Regiunea, într-adevăr, este o enclavă, dar şi în cel mai negativ caz, dacă va fi ameninţată viaţa celor aproape 200 mii de cetăţeni ruşi, Rusia va fi gata să recunoască şi o enclavă", a mai spus Vasilli Kaşirin.