Transnistria, "gaura neagră a Europei"
Drepturile omului nu sunt respectate în Transnistria şi libertăţile presei sunt încălcate, se arată într-o declaraţie depusă la Consiliul Europei de delegaţia română la Adunarea Parlamentară.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 24 Iunie 2010, 17:20
Sub titlul "O nevoie urgentă de încetare a violărilor drepturilor omului în Transnistria", delegaţia română la adunarea parlamentară a Consiliului Europei a depus la biroul adunării o declaraţie prin care cere luarea de măsuri pentru remedierea situaţiei din republica separatistă.
Semnatarii arată că în regiunea transnistreană au loc încălcări ale drepturilor omului şi libertăţii presei şi cer eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vărdănean, precum şi a celorlalte persoane încarcerate la Tiraspol.
Declaraţia este semnată, în afară de delegaţia română, şi de circa 30 de parlamentari, printre care cei din Germania, Franţa sau Ucraina.
"Transnistria a devenit o gaură neagră a Europei, unde drepturile omului nu se respectă", se spune în declaraţie.
Arestarea jurnalistului Ernest Vărdănean, a lui Ilie Cazacu, funcţionar de fisc, a studentei Elena Dubroviţkaia şi a preşedintelui comisiei electorale centrale, Eugen Ştirbu, nu sunt decât câteva exemple în această privinţă, atrag atenţia deputaţii semnatari.
Aceştia cer APCE şi tuturor statelor membre ale Consiliului Europei să intervină pe lângă autorităţile de fapt din regiunea secesionistă pentru a le determina să înceteze cu aceste practici.
Declaraţia cere eliberarea imediată a persoanelor reţinute.
Comisia de Monitorizare a Republicii Moldova ar urma să verifice la faţa locului cele semnalate în declaraţia iniţiată de România şi să includă ulterior date privind situaţia din teren, în următorul raport privind respectarea de către ţara vecină a obligaţiilor sale ca membru al Consiliului Europei.