Transfer de putere în Spania
Noul legislativ spaniol, ales duminica trecută, se va instala în 13 decembrie, urmând ca Mariano Rajoy să preia funcţia de premier câteva zile mai târziu.
23 Noiembrie 2011, 16:17
Partidul Popular Spaniol începe miercuri seria întâlnirilor cu Executivul socialist, pentru transferul puterii.
Reprezentanţi ai conducerii Partidului Popular se vor întâlni cu minştrii Guvernului Zapatero, pentru a pregăti preluarea Guvernului.
Obiectivul reuniunilor este scurtarea perioadei de transfer al autorităţii, după alegerile de duminică, în care conservatorii au obţinut majoritate absolută.
Noul legislativ se va instala în 13 decembrie, urmând ca Mariano Rajoy să preia funcţia de premier câteva zile mai târziu.
"Ştiu foarte bine ce ne aşteaptă, pentru nimeni nu este un secret că vom guverna în cel mai delicat context din ultimii 30 de ani, din Spania", spune Mariano Rajoy.
Aceste cuvinte propunţate în noaptea în care Mariano Rajoy a câştigat alegerile constituie, probabil, unul din punctele-cheie ale viitorului program de guvernare pe care viitorul premier îl pune la punct şi pe care îl va face cunoscut atât cancelarului Germaniei, cât şi preşedintelui Franţei, la Congresul Partidului Popular European, din decembrie.
Până atunci însă, viitorii miniştri ai conservatorilor al căror nume este deocamdată păstrat secret de conducerea partidului, trebuie să se familiarizeze cu munca din Guvern, astfel încât grupurile de lucru încep chiar de astăazi, să se pună de acord privind predarea informaţiei din fiecare minister.
Calendarul şi procedura sunt stabilite de ministrul socialist Ramon Jauregui şi de una din colaboratoarele principalele ale lui Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaria.
Tonul acestor întâlniri este de colaborare totală din ambele părţi, astfel încât preluarea puterii să se facă transparent şi mai cu seamă rapid.
Problema de finanţare a datoriei pare să dea cele mai mari dureri de cap chiar şi viitorului guvern, care ar vrea să-şi intre în atribuţii înainte de Crăciun, aşa cum a spus şi secretarul-general al popularilor, Maria Dolores de Cospedal.
"Spania nu se poate finanţa în continuare la 7%, aşa că este nevoie de o stragtie comună, un acor european care să salveze şi să garanteze datoria noastră suverană. Acest acord trebuie să vină din partea instituţiilor europene. Economia este cea mai mare şi cea mai importantă temă la ordinea zilei, iar mesajul din partea Europei şi a agenţiilor de raiting către viitorul prim-ministru de la Madrid este clar: aşteptăm măsuri care să surprindă", a declarat Maria Dolores de Cospedal.
Între timp, socialiştii încearcă să se organizeze, după ce au pierdut alegerile de duminică şi, deocamdată, nu se cunoaşte numele celui care va fi lider al partidului şi lider al opoziţiei.