Traficul aerian, reluat aproape în toată Europa
Seismologii din Islanda anunţă că şi intensitatea erupţiei vulcanice, care a produs norul de cenuşă ce a perturbat traficul aerian, s-a diminuat.
Articol de Claudia Marcu, 21 Aprilie 2010, 18:08
Traficul aerian a fost reluat în aproape toată Europa şi se estimează că vor putea fi efectuate aproximativ trei sferturi din cursele programate.
Seismologii din Islanda anunţă că şi intensitatea erupţiei vulcanice a scăzut cu 80 la sută faţă de sâmbătă, iar producţia de cenuşă este acum nesemnificativă.
Pasagerii care au aşteptat timp de şase zile prin aeroporturi se pot întoarce acum acasa.
Despre situaţia lor şi despre drepturile de care ar trebui să beneficieze se discută în continuare la nivelul Comisei Europene.
Deşi, în mare parte, zborurile au fost reluate, situaţia pasagerilor continuă să fie una dificilă, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Helen Kearns.
"Comisarul Kallas este îngrijorat de semnalele care îi vin din teritoriu, mesajul câtre statele membre şi către public este unul clar - drepturile pasagerilor trebuie respectate în situaţie de criză, la fel ca şi in situaţii normale", a declarat Helen Kearns.
În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de companii pentru rambursarea biletelor sau pentru cazarea pasagerilor, acestea vor fi luate în considerare în analiza impactului economic sau a unei evntuale cereri pentru ajutor de stat.
La începutul săptămânii viitoare, comisarul european pentru transporturi Siim Kallas, va prezenta Colegiului primele sale concluzii legate de analiza acestei crize în general.
Comisia Europeană spune că dacă am fi avut un cer european unic s-ar fi trecut mai uşor peste criza creată de explozia vulcanului din Islanda.
Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, vrea ca până la sfârşitul acestui an, propunerile Comisiei în acest sens, să fie adoptate.
Elementul central va fi crearea unui manager european al traficului aerian, care să înceapă să funcţioneze din 2012.
Un astfel de centru va avea doar un rol de coordonare, decizia de închidere sau deschidere a spaţiului aerian fiind în continuare de compentenţa statelor membre.