Tradiţii de Crăciun în Italia
În centrul oraşului Sorrento, în luna decembrie, peste 50 de artişti din regiune îşi prezintă operele într-o renumită expoziţie de iesle de Crăciun.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Decembrie 2012, 12:24
Festivităţile de iarnă în Italia, au început din 8 decembrie, cu Sărbătorea Imaculatei Concepţii, când majoritatea italienilor au împodobit deja bradul de Crăciun.
În aceeaşi zi s-a reconstituit scena Naşterii lui Iisus Hristos.
Tradiţia “ieslei” datează din epoca Sfântului Francis din Assisi care, în anul 1223, a realizat prima reprezentare cu personaje vii pentru a explica oamenilor cum s-a născut Mântuitorul.
Pruncul Sfânt va fi aşezat în iesle însă abia în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Cu timpul, aceste iesle au devenit adevărate opere de artă.
Cele mai cunoscute şi căutate iesle sunt realizate la Napoli şi Sorrento, două oraşe din regiunea Campania.
Potrivit directorului Fundaţiei Sorrento, Luigi Gargiulo de zece ani în centrul oraşului, în luna decembrie, peste 50 de artişti din regiune îşi prezintă operele într-o renumită esxpoziţie de iesle de Crăciun.
"Ieslea tradiţională din Sorrento stă sub influenţa celei din Napoli, care a avut o mare dezvoltare în anii 1700 până în prima parte a secolului al XIX-lea, pentru ca astăzi să aibă iarăşi o mare importanţă.
"Este o formă de artizanat, care cel mai adesea devine artă”, explică pentru RRA, Luigi Gargiulo.
Personaje gigant. Foto: Elena Postelnicu
Locuitorii din Sorrento, tradiţionalişti
Sorrento are aproximativ 18.000 de locuitori şi mare parte dintre ei au în casă o astfel de iesle, cumpărată sau chiar amenajată personal de ei.
"Bucuria de a avea ieslea în casa, pe lângă frumuseţe, acesta este motivul pentru care sorrentini nu renunţă la această tradiţie”, subliniază directorul Fundaţiei Sorrento.
"Eu am o astfel de scenă în dormitor, dar şi în sufragerie, pentru că îmi place să o privesc. Pe de altă parte are şi o simbilistică religioasă, catolică.
"Deci toate aceste simboluri se împletesc: credinţă, artă, cultură, pentru a crea ceea ce numim tradiţie”, mai spune Luigi Gargiulo.
Şi la italieni este important, Ajunul Crăciunului. Familiile se reunesc la ora cinei, iar meniul este alcătuit numai din preparate pe bază de peşte.
Nu lipsesc dulciurile specifice, ca biscuiţii cu simbolurile Crăciunului, “il torrone”, un preparat din ciocolată cu alune sau migdale, dar şi cozonacii numiţi “panettone” şi “pandoro”. În seara respectivă se dăruiesc flori roşii în ghivece numite „Steluţe de Crăciun”.
Sărbătorile de iarnă se vor încheia la 7 ianuarie cu Befanna, care este o babă cu aspect hidos, pe o mătură, care aduce dulciuri sau cărbuni în şosetele copiilor.