Tinerii italieni, "dezinteresaţi de studiu şi muncă"
Potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică, Italia este pe primul loc în Europa la numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani care nu au nicio activitate.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Ianuarie 2011, 13:39
Italia este pe primul loc în Europa la numărul tinerilor (între 15 şi 30 de ani) care abandonează studiile şi care nu lucrează, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. În vreme ce unul din cinci tineri nu studiază, unul din doi italieni nu citeşte niciodată cărţi.
21,2% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani nu au nici o activitate: nici nu muncesc şi nici nu studiază, potrivit raportului "Noi Italia" publicat de Institutul Naţional de Statistică. Această cifră alarmantă plasează Italia pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte 46% dintre italienii cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani au frecventat o formă de învăţămînt până la examenul de maturitate, doar opt ani de studiu.
Rata crescută a şomajului şi a dezinteresului faţă de studiu se manifestă în special în rândul femeilor. Potrivit studiului, 49% dintre ele nu au un loc de muncă şi nici nu caută unul. În acest caz poziţia Italiei în Uniunea Europeană este penultima, urmată fiind doar de Malta.
7% din populaţie este formată din imigranţi
Pe de altă parte, imigranţii au ajuns la un număr de 4,2 milioane, adică 7% din populaţie, ritmul creşterii însă s-a atenuat. În urmă cu doi ani acesta era de aproape 9%.
În privinţa nivelului de trai, 10,8% dintre familiile italiene (7,8 milioane de persoane) trăiesc într-o "sărăcie relativă". Conceptul de "sărăcie absolută" a fost atribuit unui număr de 3,1 milioane de persoane, mai exact 4,7% dintre familii.
Deşi în Italia în prezent media cărţilor tipărite este de 3,6 pe cap de locuitor pe an, doar 47% dintre italieni citesc cel puţin o carte în timpul liber.
Unul din doi (55%) dintre italieni răsfoiesc un ziar cel mult o dată pe săptămână, unul din cinci utilizează internetul pentru a citi ştirile de pe paginile elctronice ale ziarele şi revistelor.
Doar 6,8% dintre familiile italiene acordă importanţă consumului cultural.
Raportul Institutului Naţional de Statistică mai subliniază că peste 130.000 de elevi cu dizabilităţi uşoare sau moderate frecventează cursurile şcolilor elementare şi medii din Peninsulă, chiar dacă 30% dintre aceste unităţi de învăţământ nu sunt echipate adecvat pentru această categorie de persoane.