Teorii conspiraţioniste legate de COVID, în Franţa
De la izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus, o adevărată industrie a dezinformării a invadat reţelele de socializare şi marile magazine online, unde sunt comercializate cărţi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Octombrie 2021, 05:56
Realizator: Simina Botar - De la izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus, o adevărată industrie a dezinformării, a teoriilor complotiste şi pseudo-ştiinţei a invadat nu doar reţelele de socializare, dar şi marile magazine online, unde sunt comercializate cărţi. În Franţa, numeroase asemenea lucrări, care vehiculează teorii complotiste legate în special de originea COVID-19 sau despre presupuse interese din spatele vaccinurilor sunt regăsite în topul vânzărilor librăriilor. De la Paris, Daniela Coman a investigat fenomenul:
Reporter: "BigPharma demascată", apărută în primăvara acestui an a vândut în câteva luni peste 14 mii de exemplare, fiind printre cele mai bine vândute cărţi despre COVID-19 şi un succes în opinia editurii care a publicat-o. Contrar a ceea ce susţine autorul, comunitatea ştiinţifică şi medicală internaţională a demonstrat că vitamina D, Ivermectina sau Hidroxiclorochina nu au nicio eficacitate dovedită împotriva COVID-19. Oferită de o rudă, recomandată de un librar, cartea conferă un aspect de credibilitate tezelor susţinute de unii epidemiologi în timpul crizei şi contribuie la realizarea conspiraţiei pentru publicul larg, notează un specialist de la Universitatea din Rennes, intervievat de AFP. Nu este nimic suprinzător în faptul că funcţionează conspiraţia. Platformele de vânzare online, precum Amazon sau altele au scos în faţă astfel de lucrări pentru că intuiau că îşi vor găsi cumpărători, şi nu este un fenomen deloc nou. S-a întâmplat întotdeauna, explică expertul. În opinia profesorului de la Universitatea din Fribourg, Elveţia, specialist în teorii complotiste, periculos este că aceste lucrări imită cărţile academice, prezentând note de subsol, anexe, documente, pe care prea puţini cititori le verifică şi deci le iau ca atare.
Dacă cineva caută COVID pe fnac.com, platforma celui mai mare lanţ de librării din Franţa, pe primul loc apare "Investigaţia asupra unui virus", carte ce susţine ideea unei pandemii orchestrate de un grup de elite planetare. Ea este în primele 10 şi pe Amazon, iar două cărţi antivaccin umplu conturile editorilor. "Adevărul despre COVID-19" de prof. american Joseph Mercola este considerată una dintre cele mai mari surse de dezinformare antivaccin şi "Vaccinul în timpul COVID", vândută în peste 8 mii de exemplare în doar câteva luni, scrisă de francezul Michel de Lorgeril, fost cercetător la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, recunoscut în Franţa că militează de ani de zile împotriva vaccinurilor de orice fel, încercând să acrediteze ideea falsă că acestea ar produce autism.
Editorii şi librarii se apără: "Vindem cărţi, care sunt autorizate pentru vânzare în Franţa". Există încă ideea că atunci când scrii o carte, este un demers cu mult mai important decât o simplă postare sau un comentariu pe Facebook. Cu numele scris mare pe copertă, te afli deja într-o postură de autoritate, adaugă istoricul belgian Marie Peltier. Teoriile conspiraţioniste legate de COVID şi transmise în buclă pe Internet au ajuns un adevărat aşa-numit discurs ambiental pentru adepţii lor, care caută numai opinii, ce corespund perfect cu ale lor - sunt de acord toţi cei ce cercetează manipularea, dezinformarea şi fenomenul ştirilor false, iar crizele sunt cele mai propice momente atât pentru difuzori, cât şi pentru consumatorii de comploturi şi conspiraţii.