Temniţele transnistrene, "secretizate"
O delegaţie a Consiliului Europei care dorea să examineze situaţia deţinuţilor din regiunea separatistă transnistreană şi-a întrerupt documentarea "în lipsa condiţiilor necesare" de investigare.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 31 Iulie 2010, 15:51
O delegaţie a comitetului antitortură al Consiliului Europei şi-a întrerupt o vizită de documentare în regiunea transnistreană, din cauză că autorităţile din regiune nu au oferit condiţiile necesare pentru documentare.
Delegaţia şi-a început vizita acum zece zile, deplasarea fiind coordonată cu responsabilii pe justiţie de la Tiraspol şi avea drept scop examinarea situaţiei deţinuţilor şi a persoanelor aflate în izolatoarele de detenţie.
Experţii europeni au fost informaţi că, spre deosebire de anii precedenţi, delegaţiei nu i se va permite să intervieveze fără martor persoanele aflate în arest preventiv.
O astfel de restricţie contravine însă mecanismului aflat la baza activităţii Comitetului antitortură şi anume aceluia de a discuta tete-a-tete cu persoanele aflate în detenţie.
"Abuzurile miliţiei"
Regiunea transnistreană este cunoscută ca o zonă unde drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu sunt respectate, miliţia, organele de securitate şi structurile de forţă în general, având puteri exagerate care le permit abuzuri împotriva cetăţenilor indezirabili.
Cel mai de răsunet caz a fost ţinerea în detenţie, timp de 13 ani, a deţinuţilor politici din grupul Ilaşcu.
În acest an, care este unul electoral în autointitulata Republică Transnistreană, administraţia separatistă a reînceput arestările politice, analiştii fiind de părere că acestea ar fi o încercare de intimidare a vocilor care se opun regimului Smirnov.
Un jurnalist cu renume Ernest Vardanean a fost arestat şi este ţinut fără proces de mai bine de jumătate de an, închis la Tiraspol, fiind acuzat de trădare de patrie.