Teme în discuţie la reuniunea șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles
România insistă, alături de alte state membre, ca energia nucleară și gazul să fi considerate surse de tranziție și să fie finanțate din bani europeni.
Articol de Carmen Gavrilă, 22 Octombrie 2021, 13:50
Realizator: Ciprian Sasu - România insistă, alături de alte state membre, ca energia nucleară și gazul să fi considerate surse de tranziție și să fie finanțate din bani europeni.
La reuniunea șefilor de stat și de guvern, în desfășurare la Bruxelles, Comisia Europeană a primit ca temă pentru perioada următoare să analizeze cum pot fi modificate clasificările europene privind gazul și energia nucleară, printr-un așa-numit 'act delegat" al executivului de la Bruxelles. Trimisul nostru Carmen Gavrilă ale mai multe informații:
Reporter: Energia nucleară nu e menționată în concluziile reuniunii Consiliului, deși inițial figurau un text, dar România și alte țări, ca Franța, au cerut Comisiei Europene să vină chiar în această toamnă cu o clasificare modificată în ce privește energia nucleară și gazul ca surse de tranziție până în 2040 sau 2050, adică până când sursele regenerabile vor putea acoperi cea mai mare parte din ce au nevoie economiile și cetățenii europeni. Nimic nu interzice utilizarea energiei nucleare, atât că ce vor unele state membre, ca România, este ca această formă de energie să fi finanțată din bani europeni, la fel ca și gazul ca sursă de tranziție. Argumentul este că în Uniune combinația de surse de energie diferă foarte multe de la un stat la altul și nu întâmplător, în concluziile Consiliului, la capitolul energie, este menționat clar că țările membre vor fi sprijinite în tranziția verde în funcție de nevoile specifice. Ei bine, o nevoie specifică a României este gazul ca sursă de încălzire şi producere de electricitate. Şi legat tot de țintele de climă, mai multe state promovează taxarea carbonului la granița Uniunii Europene, adică să nu intre mărfuri produse prin poluare. Evident, asta ar afectat direct China, a cărei industrie nu ține cont și contribuie masiv la schimbările climatice. Atât că, de exemplu, România susțină așa numita taxare a poluării, dar cu atenție să nu fie afectate economiile europene.