Tătarii din Crimeea comemorează 70 de ani de la deportări
Tătarii din Crimeea comemorează 70 de ani de la începutul deportărilor ordonate de Stalin în 1944. Manifestările au loc într-un climat tensionat din cauza crizei ucrainene.
Articol de Cătălin Gomboş, 18 Mai 2014, 14:23
Tătarii din Crimeea comemorează astăzi 70 de ani de la începutul deportărilor ordonate de Stalin în 1944, într-un climat tensionat de anexarea peninsulei la Federaţia Rusă, ceea ce, potrivit ONU, a dus la încălcarea drepturilor tătarilor.
Ceremoniile de astăzi sunt mai mici decât se aştepta iniţial, după ce tătarii au anulat o manifestaţie la care se aştepta participarea a 40 de mii de persoane.
Decizia a fost luat după ce noile autorităţi locale din Crimeea au interzis orice "manifestări în masă", până pe 6 iunie, afirmând că, în acest fel, vor să evite provocările.
Tătarii, care potrivit France Presse, reprezintă 12% din populaţia Crimeei, şi-ar fi dorit ca aceasta să rămână în componenţa Ucrainei, iar la sfârşitul lui februarie au avut loc şi ciocniri între manifestanţi tătări şi filo-ruşi.
După anexarea Crimeei de către Rusia, minoritatea tătară a început să fie persecutată, potrivit unui raport publicat în urmă cu două zile de Organizaţia Naţiunilor Unite, dar respins de Federaţia Rusă.
Tătarii erau majoritari în Crimeea până să înceapă cel de-al Doilea Război Mondial. În noaptea de 18 mai 1944, sovieticii au început, din ordinul lui Stalin, deportarea ta sute de mii de tătari, acuzaţi de colaborare cu Germania nazistă.
Tătarii au fost deportaţi în Siberia şi Extremul Orient rus, şi aproape jumătate au murit din cauza subnutriţiei, maladiilor şi a climatului.
Tătarilor li s-a permis, oficial, să revină doar în 1967, însă cei mai mulţi s-au întors la sfârşitul anilor '80, când Uniunea Sovietică se dezintegra.