Sunday Times, tradiţie în anchetele sub acoperire
Publicaţia britanică Sunday Times a reuşit de-a lungul timpului să se identifice prin anchetele realizate de jurnalişti sub acoperire. În trecut, acestea au avut ca obiect corupţia din Camera Lorzilor sau din cadrul FIFA.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Martie 2011, 16:13
Publicaţia Sunday Times are o vechime de aproape 200 de ani pe piaţa media britanică.
Ziarul se află în proprietatea News Corporation, condusă de magnatul Rupert Murdoch, care mai deţine cotidianul The Times şi tabloidele The Sun şi News of the World.
Sunday Times are o echipă editorială complet independentă de restul publicaţiilor, reuşind de-a lungul timpului să se identifice prin anchetele realizate de jurnalişti sub acoperire.
Cea mai recentă investigaţie a jurnaliştilor britanici a dus la publicarea articolului în care se relatează că trei europarlamentari, între care şi Adrian Severin, s-ar fi arătat dispuşi să introducă anumite amendamente în legile europene în schimbul unor sume de bani.
Ziariştii publicaţiei s-au dat drept reprezentanţi ai unor companii de lobby şi le-ar fi oferit celor trei sume importante pentru ca legile să fie modificate în interesul lor.
Jurnaliştii au vrut astfel să verifice zvonurile despre disponibilitatea unor europarlamentari de a-şi vinde serviciile.
Potrivit Agenţiei France Presse, ei au testat timp de opt luni integritatea a aproximativ 60 de politicieni prin filmări cu camera ascunsă.
O altă investigaţie realizată de Sunday Times a dezvăluit disponibilitatea unor membri ai FIFA de a vota anumite candidaturi la organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în schimbul unor sume importante de bani.
Într-o altă anchetă lansată în 2009, jurnaliştii Sunday Times au contactat mai mulţi membri ai Camerei Lorzilor.
Sub pretextul că fac lobby pentru anumite companii, ei au oferit bani pentru a se introduce unele amendamente în legile care urmau să fie votate.
Din cei 10 lorzi contactaţi, patru au acceptat propunerea, urmând să primească în schimb 120.000 de lire sterline.
Publicaţia este investigată de poliţia britanică
Sunday Times face însă şi obiectul unor investigaţii ale poliţiei britanice.
Scandalul telefoanelor ascultate de jurnalişti în scopul obţinerii de informaţii a afectat iniţial doar tabloidul News of the World, un reporter al publicaţiei fiind condamnat la închisoare pentru astfel de practici.
Cazul a fost considerat izolat la momentul respectiv, însă informaţii apărute recent au determinat reluarea anchetei, un membru al parlamentului precizând că Sunday Times se află pe lista publicaţiilor bănuite că au apelat la hackeri pentru a asculta convorbiri telefonice.
Coducerea News Corporation a negat orice implicare a ziarului în acest scandal.