Summiturile BRICS transformate în "centru global de influenţă"
Rusia şi China anunţă că vor să transforme summiturile BRICS dintr-un club de discuţii într-un centru global de influenţă. Un astfel de summit începe marţi, în Africa de Sud.
25 Martie 2013, 19:38
Decizia Ciprului de a taxa depozitele care depăşesc această valoare a stârnit reacţii vehemente la Moscova în condiţiile în care cetăţeni şi companii din Rusia deţin în băncile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.
"Acolo, se pare, continuă jefuirea a ceea ce s-a jefuit deja", a spus luni premierul Rusiei, Dmitri Medvedev.
Rusia şi China anunţă că îşi propun să transforme summiturile BRICS, care reunesc ţările emergente Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, dintr-un club de discuţii într-un centru global de influenţă.
Un astfel de summit începe marţi, în Africa de Sud.
La 48 de ore de la încheierea vizitei de stat la Moscova a noului lider chinez, preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping se vor reîntâlni în Africa de Sud, cu ocazia summitului grupului BRICS din care mai fac parte Brazilia şi India.
Vizita lui Xi Jinping în Rusia a confirmat apropierea geopolitică dintre Moscova şi Beijingşi rolul de factor fundamental al echilibrului strategic global pe care acesta îl atribuie parteneriatului strategic dintre cele două ţări.
Apropierea strategică ruso-chineză - răspuns la mutaţiile politice internaţionale
Apropierea strategică ruso-chineză se plasează în plan politic şi economic, nefiind în discuţie o alianţă militară, dar constituie şi un răspuns la recentele mutaţii politice de pe scena internaţională.
China priveşte cu mari rezerve ceea ce analiştii numesc revenirea Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific, văzând în aceasta dorinţa Washingtonului de a îşi asigura o poziţie dominantă în regiunea care, potrivit aceloraşi analişti, devine în acest secol centrul creşterii economice globale.
Pentru Rusia, China este o piaţă complementară şi potenţial comparabilă cu cea europeană, dar care, într-un viitor nedorit ar putea să devină şi o alternativă.
Dacă fricţiunile dintre Moscova şi Bruxelles se vor accentua, aşa cum o arată disputele cronice legate de energie şi cel mai recent în privinţa crizei din Cipru.
Din această perspectivă, Rusia mizează pe valorificarea potenţialului grupului BRICS.
În interviul acordat agenţiei ITAR-TASS înaintea summitului, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia propune transformarea BRICS - pe care l-a numit un element cheie al lumii multipolare în formare - dintr-un forum de dialog într-un mecanism complet de cooperare strategică în măsură să identifice căile de soluţionare a principalelor probleme internaţionale.