Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, la final
Summitul de la Varşovia se va încheia cu o declaraţie comună a participanţilor care ar putea face referiri mai concrete la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Articol de Sergiu Şteţ, 30 Septembrie 2011, 15:07
În Polonia se încheie vineri al doilea summit al parteneriatului estic dintre Uniunea Europeană şi şase foste ţări sovietice, printre care şi Republica Moldova.
România este reprezentată la întâlnirea care are loc la Varşovia de preşedintele Traian Băsescu.
Summitul se va încheia cu o declaraţie comună a participanţilor care ar putea face referiri mai concrete la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Autorităţile de la Chişinău încearcă să obţină pentru Republica Moldova un statut diferenţiat, recunoscut oficial faţă de celelalte membre ale Parteneriatului estic, precum Belarus, Azerbaijan sau Armenia.
Parteneriatul pentru Est este doar unul dintre parteneriatele lansate de Uniunea Europeană cu scopul stabilizării situaţiei din ţările vecine.
Parteneriatul oferă ţărilor membre, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan şi Armenia, eliminarea vizelor şi relaţii privelegiate din punct de vedere comercial. În schimb, Uniunea Europeană cere ţărilor respective să se reformeze din punct de vedere politic şi economic.
Semnal pozitiv pentru Republica Moldova
Negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Republica Moldova trenează însă de mai mulţi ani. Declaraţia de la summitul Parteneriatului estic care are loc la Varşovia ar putea da un prim semnal pozitiv pentru Republica Moldova.
"Republica Moldova ar fi foarte interesată ca această declaraţie să conţină că în preambulul viitorului acord de asociere care este în curs de negociere va fi expres menţionată perspectiva aderării la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, totodată, că tot în acea declaraţie vor fi dat nişte termeni mai concret sau nişte etape mai exacte în liberalizarea regimului de vize", a spus expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale de la Chişinău, Eduard Ţugui.
Republica Moldova, alături de Ucraina, încearcă să obţină un statut diferenţiat faţă de celelalte ţări din Parteneriatul estic.
Aceste ţări au doar un plan de acţiune cu Uniunea Europeană. Planul prevede doar principii şi criterii de îndeplinit, astfel că nu este fixată nicio dată precisă pentru ca o ţară să obţină un statut de membru asociat al Uniunii Europene.
Spre deosebire de ţările din Estul Europei, cele din aşa-zisa zonă a Balcanilor de Vest, printre care Serbia, Muntenegru sau Bosnia, au o foaie de parcurs cu Uniunea Europeană.
În cazul în care poziţia Chişinăului ar avea suficientă susţinere, planul politic al relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova ar putea fi desprins la un moment dat de planul economic.
Chestiuni precum eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni nu pot fi puse în aplicare, pentru că acestea sunt legate de finalizarea negocierilor privind diverse facilităţi comerciale şi tarife vamale.