Summitul G 20 decide soarta zonei euro
Ţările emergente vor să ajute financiar ţările cu probleme. China poate aduce în sprijinul zonei euro mai mult de 100 de miliarde de dolari, iar Rusia este pregătită să ajute cu bani, dar numai în schimbul unor serioase garanţii.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 03 Noiembrie 2011, 18:45
Suntem gata să ajutăm financiar statele cu probleme, au anunţat joi, la reuniunea G 20 din Franţa a celor mai puternice economii, reprezentanţii mai multor ţări, printre care Brazilia, China, Rusia, India şi Africa de Sud, dar fără a şi preciza despre ce sume ar fi vorba.
Anunţul, făcut cam cu jumătate de gură, a venit după ce aceleaşi state au cerut pe un ton ferm rezolvarea crizei datoriilor şi a problemelor grave din zona euro, Grecia fiind în centrul atenţiei.
Conştiente de puterea pe care le-o dau imensele rezerve de bani, ţările emergente par a adopta o poziţie de forţă şi se arată mai bine plasate în economia mondială decât alte puteri tradiţionale, dar cu dificultăţi financiare.
De exemplu, China singură ar fi gata să aducă în sprijinul zonei euro mai mult de 100 de miliarde de dolari, după cum a dat de înţeles un oficial de la Banca Centrală a Chinei, iar Rusia e şi ea pregătită să ajute cu bani, dar numai în schimbul unor serioase garanţii.
Joi, Summitul G20 s-a deschis la orele amiezii, la Cannes, într-o atmosferă foarte tensionată.
Criza datoriei greceşti este pe buzele tuturor fiind pentru prima dată când este atât de discutată ieşirea unui stat din zona euro, însoţită de falimentul lui.
În cursul dimineţii a fost organizată o reuniune între ţările europene membre ale G20 - Franţa, Germania, Italia şi Spania -, reprezentanţi ai instituţiilor europene - Consiliul European, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - şi ai FMI.
Că tensiunea este cuvântul potrivit o atestă şi faptul că, de exemplu, reuniunea a fost întreruptă de mai multe ori, iar conferinţa de presă pe care trebuiau să o susţină preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost amânată de două ori pentru ca în final ea să nu mai aibă loc.
A avut loc în schimb o declaraţie de presă a preşedinţilor francez Nicolas Sarkozy, şi american Barack Obama după o întrevedere bilaterală.
Video: Summitul G 20. Sursa: Reuters.
Temându-se că economia americană ar putea fi afectată, liderul de la Casa Albă a declarat că sarcina cea mai importantă a summitului de joi şi vineri de la Cannes este să rezolve criza financiară din zona euro.
"Sunt de acord că Uniunea Europeană a făcut paşi importanţi spre soluţionară globală a situaţiei, dar aici, la G20, va trebui să ne concentrăm pe detaliile legate de felul în care planul trebuie pe deplin şi în mod decisiv impelmentat. Statele Unite vor continua să fie partenerii Europei pentru a face faţă acestor provocări", a spus Barack Obama.
La rândul său, preşedintele Sarkozy a declarat că este nevoie de ajutorul Statelor Unite în stabilitatea economică mondială.
"Avem nevoie de leadership-ul preşedintelui Obama, de solidaritatea Statelor Unite şi de o analiză comună asupra felului în care să readucem lume pe un trend de creştere economică şi de stabilitate. Cred că vom găsi o cale comună pentru a face ca lumea finanţelor să contribuie la rezolvarea crizei pe care o traversăm", a afirmat Nicolas Sarkozy.
După un dejun de lucru, liderii celor mai mari 20 de ţări ale lumii au avut o primă reuniune de lucru centrată pe situaţia din Grecia şi din zona euro, ameninţată şi prin ricoşeu şi cea mondială de anunţul surpiză a premierului Georgios Papandreou de a organiza un referendum pe tema planului de salvare.
Europenii au somat Grecia să spună dacă vrea sau nu să rămână în zona euro şi au decis să nu-i mai verse a şasea tranşă din ajutor până nu aplică planul de salvare convenit la Bruxelles pe 27 octombrie. În plus, tot europenii doresc un răspuns coordonat, ferm şi definitiv care să treacă plin aplicarea deciziilor luate în unanimitate pe 27 octombrie de cele 17 ţări membre ale zonei euro.