Summitul european pe tema siguranţei energetice şi alimentare
S-a încheiat summitul european pe tema siguranţei energetice şi alimentare, de la Bruxelles.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Mai 2022, 19:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - S-a încheiat la Bruxelles summitul european pe tema siguranţei energetice şi alimentare, în contextul războiului declanşat în Ucraina.
Reporter: Oana Bâlă - ”În fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre și-au unit eforturile pentru a-şi consolida apărarea, pentru a asigura o aprovizionare fiabilă și durabilă cu energie şi pentru a se mobiliza împotriva unei posibile crize alimentare globale, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul reuniunii. Potrivit acesteia, liderii europeni au discutat astăzi mai multe aspecte legate de reducerea dependenței de gazul rusesc.
Ursula von der Leyen: ”Vorbim în primul rând despre diversificarea în privința gazului care provine din Rusia. Am înființat acum un grup de lucru comun pentru achiziții de gaze, deoarece puterea de piață a celor 27 de state membre este mult mai mare decât cea a fiecărei țări în parte şi vom obține condiții mai bune. Am început să căutăm și alți furnizori, mai de încredere, şi acest efort dă deja roade. Vedem astăzi că livrările de gaze din alte părți ale lumii, altele decât Rusia, s-au dublat în primul trimestru al anului, comparativ, de exemplu, cu anul precedent. Al doilea element la care lucrăm este securitatea aprovizionării prin interconexiuni mai bune, astfel încât gazul să poată ajunge oriunde este nevoie. Cel de al treilea pilon este investiția masivă în surse de energie regenerabilă.”
Liderii europeni au discutat astăzi și despre securitatea alimentară, iar președintele Consiliului, Charles Michel, spunea că Rusia folosește alimentele drept armă de război, prin distrugerea recoltelor din Ucraina și blocarea tonelor de cereale, iar toate acestea cresc riscul de foamete la nivel global. El a menționat că Uniunea Europeană face eforturi pentru a facilita exporturile de cereale din Ucraina pe uscat şi explorează rute maritime alternative. România a fost reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis, care a pledat pentru introducerea în textul concluziilor Consiliului a unui paragraf referitor la necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați.”