Summit referitor la schimbările climatice la Lima
La reuniunea de la Lima, România susţine reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030 faţă de nivelul din 1990.
12 Decembrie 2014, 18:54
Omenirea este în continuare pe o direcţie greşită, care poate duce la dezastru, a averizat secretarul de stat american, John Kerry, înainte de încheierea unui important summit referitor la schimbările climatice.
Reuniunea de la Lima, Peru, a intrat în linie dreaptă după aproape două săptămâni de discuţii.
Chiar şi aşa însă, divergenţele dintre ţările bogate şi cele sărace par să fie de netrecut
Summitul de la Lima, considerat crucial în procesul de obţinere a unui mult aşteptat acord global în domeniu, pare să nu aducă mari progrese, în ciuda avertismentelor cât se poate de dure lansate de voci influente, printre care şi cea a secretarului de stat american, John Kerry.
Divergenţe par să existe inclusiv între marile puteri, implicit între marii poluatori, sesizează BBC.
În vreme ce Statele Unite susţin de pildă că nu mai e loc de eschive şi că toate statele trebuie fie responsabile, China răspunde şi susţine ideea de bine comun, dar cu responsabilităţi diferenţiate.
Obstacole par să existe şi în dialogul dintre marile puteri şi statele în curs de dezvoltare. Primele vor să restricţioneze uniform nivelul de emisii toxice.
România, reprezentată de Attila Korodi
Ţările în curs de dezvoltare cer însă compensaţii financiare, din moment ce asemenea măsuri le-ar putea afecta economia şi le-ar ţine practic pe loc în încercarea de a recupera decalajele.
Cum se împarte responsabilitatea este, aşadar, întrebarea momentului, la care aproape 200 de ţări vor trebui să găsească un răspuns până în decembrie 2015.
Atunci va avea loc la Paris summitul care ar trebui să pună punct discuţiilor, o dată cu semnarea unui acord-cadru.
La Lima, România este reprezentantă de ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Attila Korodi.
Acesta a declarat că în ultimii 20 de ani emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse cu 55% pe cap de locuitor.
Până în 2030, în economia naţională ar urma să intre 4,5 miliarde de euro prin intermediul sectorului energiei eoliene, a adăugat Attila Korodi, citat de Agerpres.
La reuniunea de la Lima, România susţine asumarea de către întreaga comunitate internaţională a ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030 faţă de nivelul din 1990.