"Summit Putin-Poroşenko", posibilă ieşire din criza ucraineană
Expertul SUA în spaţiul rusesc şi în politica externă a preşedintelui Putin, Kimberly Marten, consideră că o posibilă ieşire din criza ucraineană este un "summit Putin-Poroşenko".
Articol de Doina Saiciuc, 11 Iulie 2014, 00:51
Experţii americani în problematica post sovietică fac eforturi serioase să înţeleagă resorturile care alimentează criza ucraineană şi căile prin care ea poate fi soluţionată.
Experta în spaţiul rusesc şi în politica externă a preşedintelui Putin, Kimberly Marten, spune că în multe feluri Vladimir Putin este un mare echilibrist, care încearcă să păstreze sprijinul diferitelor facţiuni din Rusia.
Pe de o parte, preşedintele Putin nu poate risca un război ucrainean major, care ar atrage noi sancţiuni internaţionale ce ar lovi şi mai mult economia Rusiei, iar pe de altă parte el trebuie să facă faţă cererilor naţionaliştilor de etnie rusă, care vor sânge în Ucraina.
Parte din raţiunile pentru care discursurile lui Putin devin din ce în ce mai complexe este pentru că el încearcă să echilibreze diversele audienţe care îi cer diverse lucruri.
Experta de la Washington crede că Vladimir Putin nu doreşte să dedice şi mai multe resurse economice unui război ucrainean major.
Vladimir Putin, echilibristică între naţionalismul rusesc şi sancţiunile internaţionale
"El ştie că nu ar avea succes şi că ar fi extraordinar de costisitor. Există în occident tendinţa de a crede că Putin este un lider cu absolut control asupra ţării, dar nu acesta este modul în care a funcţionat vreodată Rusia" este de părere Kimberly Martin.
Nu a existat niciodată un control absolut, nici măcar în interiorul Moscovei, pentru că au fost întotdeauna diverse facţiuni în competiţie. Mai mult, cu cât te îndepărtezi geografic de Moscova, cu atât mai greu le este autorităţilor să-şi menţină controlul, aşa încât - insistă Kimberly Marten - Putin se află într-o poziţie cumva dificilă de a face echilibristică între toate facţiunile ruseşti şi a încerca să evite mai multe sancţiuni internaţionale împovorătoare.
Experta de la Consiliul pentru relaţii externe din Washington arată că Uniunea Europeană, ca extindere a comerţului liber, este o ameninţare pentru uniunea euro-asiatică a lui Putin, pentru că aceasta limitează de fapt comerţul liber.
Ceea ce este cu adevărat interesant este că Belarus şi Kazahstan, membre ale uniunii euro-asiatice, au declarat public că nu vor merge alături de Rusia în dorinţa ei de a pedepsi Ucraina, Georgia şi Moldova pentru că au semnat acordurile comerciale cu Uniunea Europeană, aşa încât, pe lângă faptul că poate aceste declaraţii ajută economiile ucraineană, moldoveană şi georgiană, ele ar putea ameninţa în mod real contrtolul economic al lui Putin asupra statelor din regiune.
Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, doi negociatori abili
Cert este - arată experta de la Consiliul pentru relaţii externe că Petro Poroşenko este "un negociator fantastic în obţinerea de acorduri, că a fost întotdeauna proeuropean, dar şi că a lucrat cu Putin într-o formă sau alta în ultimul deceniu.
Ca şi Vladimir Putin, Petro Poroşenko trebuie să negocieze cu propriii naţionalişti din vestul Ucrainei, care nu doresc niciun acord cu Rusia, astfel încât avem în faţă doi preşedinţi abili în negocieri, dar care trebuie să găsească o cale de a manageria toate presiunile cărora le sunt supuşi, pe plan intern şi extern, pentru a ajunge la un acord.
Întrebarea care se ridică este deci: sunt ei capabil să ajungă la un acord care ar satisface pe toată lumea, suficient pentru a pune capăt luptelor, sau vor câştiga naţionaliştii etnici din ambele ţări, aruncând Ucraina într-un război mult mai brutal?
Ca atare, concluzionează experta de la Washington, ceea ce se cere cu adevărat acum este un summit Putin-Poroşenko.