SUA şi ţări europene vând petrol din rezerva strategică
60 de milioane de barili de petrol vor fi scoase la vânzare în încercarea de a relaxa preţurile mari ale petrolului care afectează economia globală.
24 Iunie 2011, 07:40
Statele Unite, ca şi alte ţări care fac parte din Agenţia Internaţională pentru Energie, au anunţat că au decis să vândă 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice în efortul de a relaxa preţurile mari ale petrolului care afectează economia globală.
Analiştii spun că în plus faţă de a ajuta economiile în dificultate ale SUA şi Europei, mişcarea este menită să fie o critică fără echivoc faţă de refuzul OPEC de a creşte producţia petrolieră pentru a reduce preţurile globale ale petrolului.
Va fi cea mai mare vânzare din rezervele strategice ale lumii şi numai a treia de când a fost înfiinţată Agenţia Internaţională pentru Energie în 1974, după embargoul petrolier arab.
Agenţia a mai recurs la rezervele strategice în 2005, după uraganul Katrina şi în 1990-1991, după ce Irakul a invadat Kuweitul.
Jumătate din petrolul care va fi vândut va proveni din rezerva strategică de petrol a Statelor Unite.
Europa va vinde 18 milioane de barili, iar ţările industrializate din Asia 12 milioane.
Cantitatea de petrol vândută, două milioane de barili pe zi, reprezintă numai 2,2 % din cererea globală zilnică, iar cele 60 de milioane într-o lună reprezintă mai puţin decât cererea unei singure zile, aceea de 89 de milioane de barili de petrol.
Momentul ales pentru a face anunţul a fost criticat de grupurile de afaceri americane şi de republicanii din Congres, care l-au acuzat pe preşedintele Obama că face un joc politic.
Unii analişti spun, însă, că momentul anunţului, la o zi după ce Rezerva Federală a publicat o estimare în scădere a creşterii economiei americane faţă de cea anterioară din aprilie, sugerează că ţările industrializate caută cu disperare soluţii.