SUA rămân în impas
Democraţii şi republicanii americani nu au reuşit nici în cursul acestei nopţi să ajungă la o înţelegere cu privire la ridicarea plafonului datoriei publice a ţării.
16 Octombrie 2013, 07:59
Democraţii şi republicanii americani nu au reuşit nici în cursul acestei nopţi să ajungă la o înţelegere cu privire la ridicarea plafonului datoriei publice a ţării.
În cazul în care legislativul american nu va adopta o decizie în următoarele 24 de ore, Statele Unite riscă să intre în incapacitate de a-şi achita la scadenţă datoriile, ceea ce ar putea afecta pieţele financiare americane şi internaţionale.
Cele două mari partide americane au puncte de vedere diferite şi în ceea ce priveşte bugetul ţării, care nu a fost adoptat până acum, ceea ce afectează sute de mii de angajaţi din administraţia federală.
Dezbaterile din Congresul american referitoare la buget şi ridicarea plafonului datoriei publice încep să semene din ce în ce mai mult cu un meci de fotbal în care mingea este pasată de la o Cameră la alta fără să fie înscris vreun gol, iar în joc nu este o calificare ci bunul mers al economiei americane, şi nu numai, după cum au avertizat săptămâna trecută conducerea FMI şi cea a Băncii Mondiale.
Practic, în ultimele zile, atât Senatul cât şi Camera Reprezentanţilor au încercat fără succes sa voteze un proiect de lege care să permită ieşirea din impas.
Optimismul declarat de senatori în urmă cu două zile s-a lovit ieri de noi tărăgănări în Camera Reprezentanţilor, iar în cele din urmă tot Senatul a rămas să preia iniţiativa negocierilor.
Deşi senatorii democraţi şi republicani au discutat până târziu în noapte, nu există încă un acord. În final, soluţia la care vor ajunge senatorii trebuie să fie şi pe placul congresmenilor din Camera Reprezentanţilor, pentru ca Statele Unite să depăşească această criză.
Ori tocmai Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, mulţi dintre ei conservatori, a împins de cele mai multe ori dezbaterile în ofsaid.
Un semnal de alarmă a fost tras ieri şi de Agenţia de rating Fitch, care a pus sub supaveghere negativă ratingul de credit al Statelor Unite.
Cu alte cuvinte a anunţat că ar putea retrograda ratingul în lipsa unor progrese.