SUA îşi retrag jumătate dintre diplomaţii din Cuba
După o serie de probleme cu care se confruntă diplomaţii americani din Havana, SUA au aunţat că îşi retrag mai mult de jumătate din personalul diplomatic din Cuba.
29 Septembrie 2017, 18:41
SUA au anunțat că își retrag mai mult de jumătate din personalul diplomatic de la Havana după ce 21 de membri ai acestuia au suferit în ultimele luni 'atacuri' misterioase care le-au afectat sănătatea.
''Atât timp cât guvernul cubanez nu va putea să asigure securitatea personalului guvernamental american din Cuba, ambasada noastră va fi limitată la personalul indispensabil, pentru a reduce la minimum riscurile de expunere'', a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat american.
Ambasada SUA la Havana va continua să își îndeplinească funcțiile diplomatice de bază și va oferi asistență cetățenilor americani în cazuri de urgență, dar procesarea obișnuită a cererilor de viză va fi suspendată. Washingtonul nu va mai trimite delegații oficiale în Cuba și nu va participa la întâlniri bilaterale în această țară, orice eventuale întrevederi cu partea cubaneză urmând să aibă loc în SUA informează Agenţia France Presee.
De asemenea, Washingtonul a emis o atenționare de călătorie în care le recomandă cetățenilor americani să evite deplasările în Cuba.
Departamentul de Stat, care până acum a vorbit despre 'incidente' care au provocat mai multe 'simptome', evocă de această dată 'atacuri precise' care i-au vizat pe diplomații americani, comise inclusiv în hoteluri din Havana.
Cei 21 de diplomați au suferit 'leziuni importante din cauza acestor atacuri', precum pierderea auzului, amețeli, tinitus, dureri de cap, oboseală, probleme de memorie și insomnie.
Secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat recent că Washingtonul ia în considerare închiderea ambasadei de la Havana, care a fost redeschisă după 54 de ani, în august 2015. El s-a întâlnit marți cu ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez, pentru a discuta despre incidentele menționate. Acesta a fost primul contact diplomatic la cel mai înalt nivel dintre SUA și Cuba, de la începutul mandatului președintelui american Donald Trump.
Autoritățile cubaneze au negat orice implicare în incidente și au anunțat că desfășoară o anchetă pentru care doresc colaborarea cu SUA. Deocamdată nu au fost identificate cauza sau autorii acestor 'atacuri'.