SUA îşi retrag complet trupele din Irak
În Bagdad, capitala Irakului, are loc joi o ceremonie de coborâre a drapelului SUA, moment care marchează simbolic plecarea ultimilor americani implicaţi în ceea ce SUA a numit campania de eliberare a Irakului.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Decembrie 2011, 15:44
Forţele militare NATO, conduse de SUA, au început operaţiunile de înlăturare de la putere a fostului preşedinte, Saddam Hussein, în martie 2003.
Forţele NATO au ocupat Bagdadul în mai puţin de o lună, iar operaţiunea a fost declarată încheiată cu succes în mai 2003, de fostul preşedinte al SUA, George Bush.
Retragerea militarilor şi a personalului american din Irak a fost una dintre promisiunile făcute de Barack Obama în campania pentru alegerile prezidenţiale.
Coborârea steagului american la Bagdad marchează, în mod simbolic, plecarea ultimilor americani implicaţi în eliberarea şi reconstrucţia Irakului.
Militarii americani au fost retraşi din Irak până la sfârşitul lunii august a anului trecut, conform unei promisiuni din campania electorală a actualului preşedinte Barack Obama.
Prezenţa armatei americane în Irak a continuat, însă, cu aproximativ 50.000 de persoane. Aceştia au ocupat funcţii de consilieri militari, personal implicat în reconstrucţie şi personal care s-a ocupat de pregătirea forţelor de ordine şi a armatei irakiene.
Video: Armata SUA se retrage din Irak. Sursa: Reuters.
Într-un discurs ţinut la o bază militară americană, preşedintele Obama a declarat că SUA lasă în urmă un stat suveran şi stabil.
Barack Obama a spus că armata americană a dovedit că este cea mai bună armată din istorie.
"Aţi depăşit momentele dureroase, în care colegii dumneavoastră au căzut la datorie. Aţi fost mai mult decât militari şi v-aţi implicat în eforturile de reconstrucţie, de menţinere a păcii şi diplomaţie, demonstrând astfel că armata americană e cea mai performantă armată din istorie" a afirmat preşedintele american.
În cei aproape nouă ani de prezenţă a SUA în Irak aproximativ 4.500 de cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa, iar alţi 30.000 au fost răniţi.
Costul total al implicării în Irak a SUA este de aproape o mie de miliarde de dolari. De asemenea, aproape un milion şi jumătate de americani, personal civil şi militar, au fost prezenţi pentru perioade mai lungi sau mai scurte în Irak din 2003 până astăzi.
La coaliţia NATO condusă de SUA, care a intervenit militar în Irak, a participat şi România. Ultimii militari români au părăsit Irakul în 2009.
Doi militari români şi-au pierdut viaţa în misiune în Irak: sublocotenenţii Bogdan Hancu şi Ioan Grosaru.