SUA încearcă deblocarea negocierilor isrelo-palestiniene
George Mitchell a subliniat puternicele legături dintre Statele Unite şi Israel, menţionând că administraţia de la Washington acţionează fără încetare pentru un acord de pace bazat pe formula "două state".
24 Aprilie 2010, 15:15
La Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi emisarul american George Mitchell au discutat în legătură cu eforturile întreprinse pentru relansarea procesului de pace.
Încă nu s-a ajuns la o concluzie, însă cei doi au stabilit să se întâlnească din nou, duminică.
George Mitchell a subliniat puternicele legături dintre Statele Unite şi Israel, menţionând că administraţia de la Washington acţionează fără încetare pentru un acord de pace bazat pe formula "două state".
La Ierusalim, emisarul Washintonului s-a întâlnit şi cu preşedintele Shimon Peres, căruia i-a spus că Israelul a rămas principalul aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
"Nici Israelul şi nici palestinienii nu au vreun motiv pentru a bloca obţinerea păcii, care este vitală pentru ambele părţi şi palestinienii pot lua aminte de la acordurile de pace semnate de Israel cu Egiptul şi Iordania", a declarat Shimon Peres.
Doctor Meir Rosen, expert în probleme de drept internaţional, fost ambasador al Israelului la Washington, supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, a declarat că administraţia americană a realizat că a comis o gravă eroare încercând să facă presiune asupra Israelului în problema construcţiilor în Ierusalimul de Est şi că administraţia americană nu a luat în consideraţie mai multe lucruri.
"În primul rând, în ceea ce priveşte Ierusalimul este o unanimitate în Israel, că face parte integrantă şi este capitala statului evreilor, iar în al doilea rând, cu ocazia sărbătorii independenţei de stat, israelienii şi-au reamintit de statutul Ierusalimului că este garantat de acordul din 1948, iordanienii, până atunci, nu au permis niciunui evreu să meargă să se roage la Zidul Plângerii", a spus doctorul Meir Rosen.
El a mai spus că există însă şi un curent antiamerican în Israel, ceea ce nu s-a mai întâmplat în trecut.
"Cu ocazia celei de-a 62-a sărbători naţionale a Israelului, omagiile americane au fost mai călduroase ca niciodată, dacă se face comparaţie cu saluturile primite în anii trecuţi" a mai spus doctorul Meir Rosen.
Unii analişti politici au comentat că revenirea lui George Mitchell în regiune poate avea semnificaţia unei flexibilizării a poziţiei palestiniene.
Este vorba de o nouă încercare a administraţiei americane pentru începerea negocierilor indirecte doar de apropiere între Israel şi palestinieni.
Problema iraniană nu este rezolvată şi pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu reprezintă principala prioritate, aşa cum a declarat încă din prima zi a mandatului său.
Tensiunile cresc şi Israelul preferă, în primul rând, rezolvarea ameninţării nucleare iraniene.
Presa de la Ierusalim a comentat că premierul Netanyahu ar fi în favoarea creării unui stat palestinian în frontiere provizorii, problema Ierusalimului urmând să fie discutată în faza finală a tratativelor pentru un acord de pace.