SUA condamnă uciderea protestatarilor în Libia
Într-o declaraţie scrisă, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat arată că Washingtonul a comunicat "obiecţiile sale puternice unui număr de oficiali din Libia faţă de folosirea forţei letale".
21 Februarie 2011, 07:23
Administraţia americană a condamnat în termeni vehemenţi reprimarea de către forţele de securitate libiene a demonstranţilor paşnici.
Într-o declaraţie scrisă, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat P.J. Crowley arată că Washingtonul a comunicat "obiecţiile sale puternice unui număr de oficiali din Libia, inclusiv ministrului de externe Musa Kusa, faţă de folosirea forţei letale împotriva demonstranţilor paşnici”.
Washingtonul este "grav îngrijorat în legătură cu informaţiile şi imaginile tulburătoare din Libia" spune declaraţia departamentului de stat care adaugă că SUA lucrează "asupra clarificării faptelor" dar specifică faptul că a primit "multiple informaţii credibile că sute de oameni au fost ucişi şi raniţi în mai multe zile de proteste".
Din cauza lipsei de acces a presei internaţionale şi a organizaţiilor pentru drepturile omului nu se cunoaşte numărul total al victimelor, se arată în declaraţia administraţiei americane, care adaugă că "oficialii din Libia şi-au afirmat angajamentul de a proteja dreptul la proteste paşnice. Cerem guvernului libian să-şi respecte angajamentul şi să facă responsabil orice ofiţer de securitate care nu acţionează conform acestui angajament”.
Potenţială catastrofă a drepturilor omului în Libia
Human Rights Watch spune că de la 17 februarie până acum, potrivit surselor spitaliceşti din Libia, au fost ucişi 233 de protestatari.
"O potenţială catastrofă a drepturilor omului are loc acum în Libia", spune directoarea pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a organizaţiei pentru drepturile omului, Sarah Leah Whitson. "Libia încearcă să impună o suprimare a informaţiei dar nu poate ascunde masacrul".
Martori oculari au declarat organizaţiei Human Rights Watch că cel puţin 10 000 de demonstranţi au protestat pe străzile oraşului Benghazi, după funeraliile a 84 de protestatari ucişi de forţele de securitate libiene cu o zi înainte.
Pericolele perioadelor de tranziţie către democraţie
Duminică seara, departamentul de stat a anunţat că secretarul de stat Hillary Clinton a avut o convorbire telefonică cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, Prinţul al-Faisal, în care a insistat că forţele de securitate din Bahrein trebuie să se abţină de la folosirea forţei.
SUA salută iniţierea de către Prinţul Coroanei al regatului Bahrein, Selman bin Hamad al-Khalifa a unui dialog cu un amplu spectru al societăţii.
Potrivit aceleiaşi declaraţii, secretarul de stat american şi-a exprimat speranţa că prietenii din regiune ai Bahreinului vor sprijini inţiativa ca pe o cale constructivă pentru stabilitatea Bahreinului şi realizarea aspiraţiilor populaţiei.
Într-un interviu la un post de televiziune, Hillary Clinton a cerut reforme în Bahrein, unde se află o bază navală majoră americană dar a vorbit, în acelaşi timp despre pericolele care pot apărea în Orientul Mijlociu în cursul unei tranziţii către democraţie.
"Recunoaştem, în acelaşi timp că acest proces poate fi capturat de elemente dinafară şi din interior în orice ţară. Ce tragedie, de pildă, s-a întâmplat în Iran. Au existat mari speranţe că a venit timpul în 1979 şi iată ce este Iranul astăzi. Democraţia nu înseamnă a desfăşura o alegere după care cine va căştiga va decide că nu vor mai avea loc alte alegeri”, a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton.