SUA caută parteneri pentru o campanie împotriva Statului Islamic
Statele Unite caută parteneri pentru o posibilă campanie militară comună împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, au afirmat surse de la Casa Albă, citate de Agenţia Reuters.
Articol de Cătălin Gomboş, 28 August 2014, 11:09
Statele Unite caută parteneri pentru o posibilă campanie militară comună împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, au afirmat surse de la Casa Albă, citate de Agenţia Reuters.
Aceasta ar urma să vizeze poziţii ale jihadiştilor în Irak şi în Siria.
Situaţia în cele două ţări este, însă, diferită: în timp ce Irakul îşi doreşte sprijinul americanilor, guvernul de la Damasc a anunţat că ar putea trata eventualele incursiuni aeriene drept agresiuni.
Printre ţările avute în vedere sunt Marea Britanie şi Australia, dar şi Turcia, Iordania şi Arabia Saudită, care sunt vecine cu Irakul şi Siria, unde Statul Islamic a proclamat un califat transfrontalier şi a reuşit să captureze teritorii importante - cam o treime din suprafaţa fiecărei ţări.
Un alt posibil aliat este Franţa, însă un diplomat de rang înalt a declarat că Parisul va cere garanţii serioase pentru a se alătura unei coaliţii, în condiţiile în care anul trecut a pledat pentru o intervenţie militară în Siria, iar Statele Unite, care iniţial o susţineau, au renunţat în ultimul moment.
Statele Unite au declanşat deja o campanie aeriană care vizează poziţiile Statului Islamic din Irak, şi ar putea face acest lucru şi în Siria.
Guvernul de la Damasc s-a arătat dispus să coopereze în lupta împotriva terorismului, mai ales că Bashar al-Assad susţine de la declanşarea războiului civil că forţele sale se luptă cu terorişti.
Damascul a avertizat însă că dacă americanii nu îl vor consulta şi nu îşi vor coordona acţiunile cu forţele sale, va considera eventualele incursiuni aeriene drept agresiuni, ceea ce ar putea pune probleme serioase dat fiind că Siria încă deţine o apărare antiaeriană puternică.
O cooperare cu Damascul e puţin probabilă dat fiind faptul că acesta a fost criticat virulent pentru brutalitatea sa şi chiar acuzat că ar fi tolerat Statul Islamic, pe de-o parte pentru că acesta a atacat şi rebelii moderaţi, şi pe de altă parte, pentru a demonstra lumii că se confruntă cu o ameninţare teroristă.