SUA au o nouă strategie de luptă împotriva ISIS
Secretarul apărării, Ashton Carter, a vorbit despre escaladarea loviturilor aeriene şi concentrarea lor asupra unor puncte nevralgice pentru terorişti, precum Raqqa şi Ramadi.
28 Octombrie 2015, 06:30
Secretarul apărării, Ashton Carter, a vorbit ieri în faţa Comitetului pentru servicii armate al Senatului american, despre adaptarea strategiei de luptă împotriva militanţilor Statului Islamic inclusiv prin escaladarea loviturilor aeriene şi concentrarea lor asupra aşa-numitei capitale a autoproclamatului Stat Islamic, oraşul Raqqa, şi a capitalei provinciei Anbar din vestul Irakului, oraşul Ramadi.
"Raqqa este capitala administrativă a ISIS. Am spus clar de ceva timp că trebuie să menţinem presiunea asupra Raqqa. În acest scop, vom sprijini forţele moderate siriene pentru a lupta împotriva ISIS, ceea ce va însemna recâştigarea teritoriilor din apropierea oraşului Raqqa. Unele dintre acestea se află astăzi la mai puţin de 50 de kilometri. Vom lucra în timp cu alte forţe anti-ISIS, pentru a avansa către Raqqa.
"În sud, plănuim să consolidăm în continuare partenerul nostru Iordania, iar din aer ne vom intensifica campania inclusiv prin folosirea mai multor avioane americane şi ale coaliţiei, care să bombardeze ISIS mai des şi mai în forţă. Bombardamentele vor viza lideri importanţi ai militanţilor, ca şi infrastructura petrolieră, sursă vitală de finanţare a Statului Islamic. Am şi început să escaladăm loviturile aeriene cu aceste ţinte precise", a declarat secretarul american al apărării.
Noua strategie a Administraţiei include de asemenea asistenţă pentru efortul guvernului irakian de a asambla forţe irakiene, inclusiv luptători sunniţi, pentru a lupta împotriva militanţilor Statului Islamic în provincia Anbar.
Secretarul apărării a prevenit totuşi că va trebui ca guvernul irakian sa ia măsuri militare pentru a se asigura că progresul va continua.
Şeful Marilor State Majore Reunite, generalul Joseph Dunford, care a fost şi el audiat alături de domnul Carter, a revenit dintr-o vizită în Irak, unde liderii guvernamentali l-au asigurat că nu vor cere o intervenţie aeriană rusească.
Între timp, însă, au apărut informaţii contradictorii, drept care generalul Dunford a fost întrebat în comitetul senatorial care este evaluarea sa în acest sens.
"Le-am pus tuturor liderilor irakieni această întrebare specifică şi le-am explicat cât de dificil ne-ar fi să continuăm să acordăm asistenţă dacă ruşii ar fi invitaţi să lanseze lovituri aeriene. Am fost asiguraţi la toate nivelurile că nu va fi cazul", a explicat generalul Joseph Dunford.
Chiar şi noua abordare a Pentagonului a fost atacată de republicanii din comitet.
Senatorul Lindsey Graham i-a întrebat insistent atât pe Ashton Carter, cât şi pe generalul Dunford dacă Administraţia are o strategie militară de a-l înlătura de la putere pe Bashar al-Assad.
Carter şi Dunford au repetat că Statele Unite sprijină forţele moderate care luptă în Siria împotriva Statului Islamic, dar nu şi pe acelea care luptă împotriva lui Assad.
În vreme ce secretarul apărării, Ashton Carter, a arătat că efortul de a-l înlătura de la putere pe Assad a fost în cea mai mare parte politic, generalul Dunford a confirmat că echilibrul de forţe acum este în avantajul lui Assad.