SUA "ar trebui să apeleze la gruparea al-Nusra împotriva Statului Islamic"
SUA ar trebui să încerce să recruteze Frontul al-Nusra, grupare siriană afiliată reţelei al-Qaida, împotriva Statului Islamic, consideră fostul director CIA, David Petraeus.
Articol de Cătălin Gomboş, 02 Septembrie 2015, 10:29
Statele Unite ar trebui să încerce să recruteze luptători ai Frontului al-Nusra, grupare siriană afiliată reţelei al-Qaida, pentru campania împotriva Statului Islamic, consideră fostul director al CIA David Petraeus.
Ideea, deşi controversată, pleacă de la un succes american în lupta împotriva grupării al-Qaida din Irak.
David Petraeus a precizat că nu se pune problema unei alianţe cu al-Nusra, care de altfel a şi fost ţinta unor lovituri aeriene americane, ci că se referă la luptători care s-au alăturat grupării din oportunism, nu pentru că i-ar împărtăşi ideologia, similară cu cea a jihadiştilor din Statul Islamic.
France Presse observă că propunerea lui Petraeus apare în contextul în care americanii nu au reuşit să formeze o forţă moderată de rebeli sirieni care să se lupte cu Statul Islamic, în prezent majoritatea grupărilor implicate în conflictul sirian fiind islamiste.
Chiar şi aşa, ideea fostului general este controversată, dat fiind că războiul american împotriva terorismului a fost lansat în replică la atentatele teoriste comise de al-Qaida în septembrie 2001.
Propunerea, bazată pe un precedent
Propunerea lui David Petraeus se bazează însă pe un precedent: în perioada în care era comandant al forţelor americane din Irak, a reuşit să convingă luptători sunniţi - unii dintre ei, membri ai rezistenţei împotriva forţelor americane - să întoarcă armele împotriva al-Qaida din Irak.
Mobilizarea sunniţilor, dublată de o suplimentare a efectivelor americane, a dus la înfrângerea al-Qaida în 2007-2008 şi la o relativă pacificare a Irakului în anii care au urmat.
După retragerea americană, însă, al-Qaida din Irak a cunoscut o revigorare şi s-a transformat în Statul Islamic.
Dorinţa conducerii acestei grupări de a controla mişcarea jihadistă din Siria, dar şi excesele sale au dus la un conflict mediatic cu conducerea al-Qaida şi, în teren, la lupte violente cu Frontul al-Nusra.