SUA amenință să majoreze taxele pentru importurile din China
Congresul SUA a avansat legea prin intermediul căreia poate impune tarife uriaşe importurilor de bunuri din China, ca răspuns la politica autorităţilor de la Beijing de a nu majora cursul yuan-ului.
25 Septembrie 2010, 12:05
La o zi după ce preşedintele american a crescut presiunile pentru ca Beijngul să-şi aprecieze moneda naţională, un comitet al Camerei Reprezentanţilor care elaborează legile privind stabilirea taxelor a votat pentru extinderea puterilor Departamentului Comerţului, într-o mişcare care semnalează că democraţii din Congres şi-au pierdut răbdarea în legătură cu politicile Chinei faţă de yuan.
Astfel, acesta va putea impune tarife în cazul în care constată că o ţară îşi manipulează valoarea monedei naţionale.
Comitetul Camerei Reprezentanţilor a trimis proiectul legii plenului Camerei care ar urma să îl supună votului săptămâna viitoare.
"Recunoaştem eforturile Chinei pentru reformă dar Beijingul trebuie să acţioneze mai rapid pentru a permite aprecierea monedei sale", a spus liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, congresman-ul Steny Hoyer.
Vocile critice i-au acuzat pe democraţi că ar grăbi adoptarea legii într-o tentativă de ultim moment de a câştiga sprijinul sindicatelor înaintea alegerilor din 2 noiembrie, în care tema de preocupare a americanilor este economia.
De altfel neobişnuita insistenţă asupra unei singure teme în întâlnirea de la New York a preşedintelui Barack Obama cu primul ministru Wen Jiabao a părut clar un efort al Casei Albe de a demonstra că liderul acesteia aşează în topul agendei sale problema locurilor de muncă şi a competitivităţii, într-o relaţie care în ultimele săptămâni a fost afectată de tensiuni, de la dispute teritoriale – ca cea dintre China şi aliatul Americii în regiune, Japonia – până la chestiunea sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord.
Democraţii din Congres ameninţă să adopte înainte de alegerile din noiembrie legea care ar impune importurilor bunurilor chinezeşti tarife uriaşe care să submineze avantajele pe care Beijingul le-a câştigat prin menţinerea yuan-ului la un nivel pe care experţii îl califică a fi depreciat în mod artificial cu 20- 25 de procente.