Statutul politic al Transnistriei, "divergenţă a negocierilor"
Reprezentantul Ucrainei la negocierile internaţionale privind situaţia Transnistriei spune că discuţiile sunt în suspensie din cauza problemelor legate de statutul politic.
30 Mai 2013, 15:16
Statutul politic al republicii separatiste Transnistria este, în continuare, principala divergenţă a părţilor care participă la negocierile de rezolvare a diferendului din estul Republicii Moldova.
Săptămâna trecută a avut loc în Ucraina o nouă rundă de discuţii în format 5 plus 2. Au participat reprezentanţi de la Chişinău, Tiraspol, ai OSCE, din Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA. Reprezentantul Ucrainei, a acordat recent un interviu presei de la Moscova pe această temă, în care a vorbit despre principalele puncte în suspensie ale negocierilor.
La un an şi jumătate de la reluarea negocierilor în formatul 5 plus 2 privind reglementarea conflictului transnistrean, discuţiile continuă să se concentreze, pe măsurile de întărire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, fără a aborda problema crucială a statutului politic al Transnistriei.
După cum a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" ambasadorul ucrainean, Andrei Deşciţa, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru problemele conflictelor îngheţate, Moscova şi Tiraspolul se opun discutării statutului regiunii transnistrene, considerând necesară mai întâi rezolvarea problemelor sociale şi economice.
Ucraina, dimpotrivă, consideră că negocierile politice pot începe acum, dar - a subliniat Andrei Deşciţa - definirea statului politic al Transnistriei este prerogativa Chişinăului şi Tiraspolului, în timp ce mediatorii OSCE - Ucraina şi Rusia - pot doar să creeze condiţiile necesare şi, eventual, să aducă anumite sugestii.
Procesul de negocieri continuă, însă pentru a deveni eficient, este necesar ca între liderii de la Chişinău şi Tiraspol să existe încrederea care astăzi nu se simte, a mai subliniat oficialul OSCE. Un alt factor negativ îl constituie criza poltiică internă din Republica Moldova.
Kievul şi Bruxelles-ul - a spus Andrei Deşciţa - doresc stabilizarea situaţiei şi apariţia, la Chişinău, a unei conduceri care să nu aibă statut de interimat, inclusiv pentru că numai atunci se va putea discuta despre o întâlnire la vârf.
Diferenţe de poziţie între Moscova şi Kiev există şi în privinţa misiunii de menţinere a păcii, însă Ucraina, ca preşedinte în exerciţiu al OSCE, nu pune problema înlocuirii acesteia cu una civilă sau poliţienească.