Statisticile europene "trebuie să fie mai corecte"
Comisarul european Algirdas Semeta afirmă că în contextul crizei economice şi al încercărilor europene de coordonare a politicilor financiare este nevoie de încrederea pieţelor şi a cetăţenilor în statisticile europene.
17 Aprilie 2012, 14:07
Comisia Europeană vrea să limiteze datele eronate din statisticile europene şi să asigure independenţa acestora.
Comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă Algirdas Šemeta a arătat că în contextual crizei economice şi al încercărilor europene de coordonare a politicilor finaciare, e nevoie de încrederea pieţelor şi a cetăţenilor în statisticile europene.
Grecia a fost acuzată pentru raportări eronate, care ar fi avut un rol important în actuala criză.
Raportarile s-ar fi referit inclusiv la procentul deficitului in diferiţi ani sau la criteriile care au permis intrarea Greciei in zona euro.
Propunerile Comisie vizează independenţa institutelor naţionale de statistică şi, în special, a directorilor acestor autorităţi.
În opinia Comisie, aceştia trebuie numiţi pe criterii profesionale, în conformitate cu o procedură pe deplin transparentă.
Ei trebuie să beneficieze de autonomie totală.
De asemena, Comisia doreşte ca statele membre să semneze angajamente care să confirme la cel mai înalt nivel politic, obligaţia de a respecta pe deplin Codul de bune practici al statisticilor europene.
Codul de bune practici
Acest cod a fost adoptat de comun acord în 2005 şi revizuit în 2011.
Potrivit Comisiei Europene, Codul stabileşte 15 principii, printre care independenţa profesională, angajamentul în favoarea asigurării calităţii, metodologiile fiabile şi relevanţa statisticilor.
Aceste principii sunt combinate cu indicatori de bune practici, referitoare la mediul instituţional, la procesele de producţie statistică şi la rezultatele statisticilor.
Propunerea de marţi a Comisiei vizează revizuirea Regulamentului Uniunii Europene privind statisticile pentru a “consolida şi din punct de vedere juridic independenţa, fiabilitatea şi calitatea statisticilor provenind din statele membre şi compilate la nivelul Uniunii Europene”.
Propunerea Comisiei trebuie adoptată de legislativul European.