Statele cu deficite mari "vor fi sever sancţionate"
Miniştrii de finanţe din UE au căzut de acord că este nevoie de o disciplină bugetară mai mare, pentru a evita pe viitor situaţiile de genul celor provocate de imensa datorie publică a Greciei.
22 Mai 2010, 13:09
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană şi-au dat acordul de principiu pentru sancţionarea statelor membre care vor înregistra deficite mari.
În cadrul unei reuniuni avute la Bruxelles, ei au căzut de acord că este nevoie de o disciplină bugetară mai mare, pentru a evita pe viitor situaţiile de genul celor provocate de imensa datorie publică a Greciei.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a rezumat această primă reuniune a grupului de lucru spunând că a existat un "larg consens pentru sancţiuni mai severe".
El a mai spus că a fost vorba despre o discuţie de principiu, însă pe baza ei grupul de lucru îşi va continua munca în următoarele cinci luni.
"Una dintre concluziile întâlnirii noastre a fost că există un larg consens pentru principiul de a avea sancţiuni financiare şi nonfinanciare.
"Asta nu m-a surprins, dar m-am bucurat că toată lumea este gata să lucreze pentru a avea un pact de stabilitate puternic şi care să prevadă mai multe sancţiuni decât sunt prevăzute acum în pactul de stabilitate", a explicat Herman van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European va coordona activitatea grupului de lucru până în octombrie, când va prezenta liderilor europeni raportul final.
Herman van Rompuy a mai spus că propunerile pentru întărirea pactului de stabilitate care guvernează zona euro au venit de la Comisia Europeană şi de la unele state membre.
Cu toate acestea, preşedintele Consiliului European nu a numit Germania, deşi se ştie că Berlinul este cel care a propus sancţiuni şi mai dure decât cele ale Comisiei pentru ţările care în viitor ar avea deficite bugetare foarte mari.