Starea de urgenţă, ridicată în trei regiuni din Rusia
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anulat starea de urgenţă în trei regiuni, dar situaţia rămâne periculoasă lângă centrul nuclear din Sarov şi în zonele contaminate din apropierea Cernobîlului.
13 August 2010, 07:46
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ridicat starea de urgenţă în trei din cele şapte regiuni afectate de incendiile de pădure, dar situaţia rămâne periculoasă lângă centrul nuclear din Sarov, dar şi în zonele contaminate din apropierea centralei de la Cernobîl.
Astfel, starea de urgenţă este menţinută în patru teritorii, regiunile Mordovia, Moscova, Nijni Novgorod şi Riazan, şi anulată în trei regiuni din Rusia occidentală şi centrală.
Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că suprafaţa cuprinsă de incendiile care fac ravagii în ţară din luna iulie a scăzut cu 81.000 de hectare, dar flăcările au distrus în total peste 800.000 hectare şi au făcut 54 de morţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Lupta împotriva flăcărilor continuă lângă Sarov, unde se află un important centru de retratare nucleară.
Joi, un nou focar s-a declanşat în zonă, astfel că 70 de oameni au fost desfăşuraţi suplimentar, pentru a se alătura celor 3.400 care luptă cu flăcările de peste o săptămână.
Două avioane şi două elicoptere se află în regiune, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.
Tot acolo se află şi un tren special echipat cu cisterne cu mari cantităţi de apă, în timp ce traficul feroviar în zonă a fost întrerupt.
Incendii în apropiere de Cernobîl
Îngrijorare există şi în Ucraina, unde Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că mai multe hectare de turbă sunt în flăcări de trei zile, la numai 60 de kilometri sud de fosta centrală nucleară sovietică Cernobîl, situată în apropierea graniţei cu Rusia şi locul celei mai mari catastrofe nucleare produse în 1986.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului a afirmat că zona de securitate din jurul centralei are o rază de 30 de kilometri.
Serviciul rus de supraveghere a pădurilor a afirmat joi că incendiile au distrus, din luna iulie, circa 4.000 de hectare în zonele contaminate cu elemente radioactive, dintre care 300 de hectare în regiunea Briansk, din vestul Rusiei, în apropiere de Cernobîl.
Experţii ruşi, dar şi cei occidentali au minimalizat pericolul sanitar legat de propagarea radioactivităţii, şi autorităţile au dat asigurări că nivelul de radiaţie în Rusia este normal.
În ce priveşte capitala rusă, aceasta este în continuare acoperită de fumul provenit de la incendiile din jurul ei.
Un incendiu s-a declanşat într-un parc imens din interiorul capitalei, dar focul a fost stins de echipele de pompieri mobilizate. Două localităţi au fost evacuate la 100 km est de oraş.